Yerli soğan çeşitleri; Soğan, serin iklim sebzesi grubuna girmektedir. 25 ve 27 dereceler en uygun sıcaklık koşulları olmaktadır. Ayrıca eksi derecelere kadar dayanım göstermektedir. Gün uzunluğu çeşitlere göre değişmektedir. Aynı zamanda erkenci çeşitler 10-12 saat gerekmektedir.
Geççi çeşitler için 13 veya 15 saat gün uzunluğuna ihtiyaç duymaktadır. Toprak isteği olarak, yeterli besin maddesi fazla olan ve kumlu topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Doğrudan tohum ile yada fide yöntemi ile yetiştirilmektedir. Konak soğan, uzun gün soğan türlerinden olmaktadır. İlkbaharda soğan tohumu ekimi yapılmaktadır. Sonbaharda ise, hasadı yapılmaktadır. Aynı zamana şekli yuvarlak yapıda olmaktadır. 6 veya 8 ay kadar depolaması yapılmaktadır. Tohum atımı genel olarak aynı, 1 dekar alana 1 veya 1.2 kg tohum ekimi yapılmaktadır. 7 veya 9 ton arasında verim alınmaktadır.
Yerli soğan çeşitleri; Sarıhan soğan çeşidi, uzun gün sarı soğan çeşidi sınıfına girmektedir. İlkbaharda ekimi yapılmaktadır. Ekimden ortalama 110 veya 120 gün sonra hasat edilmektedir. Dekara verimi, 9 veya 10 ton arasında verim değişmektedir. Hastalıklara karşı oldukça dayanıklı olmaktadır. Başak soğan tohumu, uzun gün soğan grubuna girmektedir. Ekim dönemi ilkbaharda ekim yapılmaktadır. Hasat dönemi, sonbaharda yapılmaktadır. Kırmızı renkte, uzun ve yuvarlak yapıya sahip olmaktadır. Verim ise, 6 veya 8 ton arasında değişmektedir.
Beyaz soğan çeşitleri, ilkbaharda ekimi yapılmaktadır. Ekimden hasada gelme süresi, 110 veya 120 gün arasında hasada gelmektedir. Verimi oldukça yüksek olmaktadır. Kaşif soğan çeşitleri, orta erkenci, uzun gün çeşidi grubuna girmektedir. Ekim zamanı, ocak, şubat ve mart aylarında yapılmaktadır. Verim, 4 veya 7 ton arasında değişmektedir.
Yerli soğan çeşitleri; Polat soğan tohumu, uzun gün çeşitleri grubuna girmektedir. Depolamaya uygun ve tatlı çeşitlerden olmaktadır. Ocak, şubat ve mart aylarında ekimi yapılmaktadır. Dekara, 1.5 kg tohum atılmaktadır. Kabuk rengi sarı rengi sahiptir. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla
olması şarttır. Aynı zamanda erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 12,8 ºC olmalıdır.
Mor soğan çeşitlerinde ise, yuvarlak ve uzun şekilli yapıdadır. Dekara atılacak tohum miktarı, 500 veya 600 gr arasında değişmektedir. Ekim zamanı, ocak, şubat aylarında ekimi yapılmaktadır. Aynı zamanda hasat dönemi, Ağustos ve eylül ayları arasında yapılmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.