Soğanda Hastalıklarla Mücadele

Soğanda Hastalıklarla Mücadele

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:27
Soğanda Hastalıklarla Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanda Hastalıklarla Mücadele

Soğanda Hastalıklarla Mücadele. İklim koşulları, toprak yapısı ve toprak hazırlığı iyi yapılmadığı takdirde hastalık riski artmaktadır. Daha sonra, bakım işlemleri yeteri düzeyde veya aşırı yapıldığı takdirde hastalık oluşma ve yayılma durumu artmaktadır. Kimyasal ve kültürel mücadelesi yapılmaktadır. En çok görülen soğan hastalıklarından olan beyaz çürüklük hastalığı, hasattan sonra ıslak ve nemli ürünler depoya alınmadan önce bu şekilde olmaması gerekmektedir.

Hastalığın görülmediği alanlarda üretim yapılmalı ve hastalıksız soğan tohumu kullanılması gerekmektedir. Ancak, serin ve sık ekim yapılmaması gerekmektedir. En az 5 yıl ekim nöbeti uygulanmaktadır. Hastalıklı yumrular ve toprak materyalinin yeni yetiştirme alanlarına girmemesi gerekmektedir. Mutlaka toprak ve tarım aletleri dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ancak, kimyasal ilaçlama ise, toprak ilaçlaması yapılmaktadır.

Soğanda Hastalıklarla Mücadele. En sık görülen hastalık ve mücadelesi ise, ekşi kabuk hastalığı olmaktadır. Kültürel mücadelesi, temiz tohumluk kullanılması gerekmektedir. Ancak, en az iki yıl ekim nöbeti uygulanan toprakta soğan tohumu ekimi yapılmaktadır. Kendiliğinden çıkan soğanlarla ve etrafında çıkan yabancı otlarla mücadelesi yapılmaktadır. Büyüme devresinde, yağmurlama sulama ve aşırı azotlu gübreleme yapılmamaktadır. Hasattan hemen sonra ürün kalıntılarını hemen toprağa karıştırılması gerekmektedir. Etkin kullanılan bir ilacı bulunmamaktadır.

Soğan sürmesi hastalığı, hastalık riski ve hastalık alan soğanlar yok edilmektedir. Tohumluk hastalık görülmeyen arpacık soğanlardan alınmaktadır. Hastalığın yoğun zararı olan tarlalarda 8 veya 10 yıl ekim nöbeti yapılması gerekmektedir. Ekimden önce toprak ve tohum ilaçlaması yapılması gerekmektedir.

Soğanda Hastalıklarla Mücadele; Soğan tohumu mavi küf hastalığı, hasattan sonra, depolama yapılabilmesi için, taşıma ve nakliye sırasında zarar görmemiş veya zedelenme olmaması gerekmektedir. Ancak, depo koşullarına geldiği zaman ise, aşırı nem olmaması gerekir. Havalandırma işlemi yapılması gerekmektedir. Ancak, ülkemizde ruhsatlı ilacı bulunmamaktadır.

Bakteriyel hastalıklar, kültürel önlemler başında, etmenin konukçusu olmayan hububat gibi kültür bitkileri ile üç yıl kadar ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir. Temiz tohumluk kullanılmaktadır. Yağmurlama sulamadan kaçınılmaktadır. Aşırı azotlu gübreler kullanılmaması gerekmektedir. Ancak, depo koşullarına alınan soğanlar, üzerinde su bulunmaması gerekmektedir. Depo sıcaklığı, 2 dereceyi geçmemesi gerekmektedir. Hastalığa karşı, etken bir madde bulunmamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP