Soğanda Küf Hastalığı

Soğanda Küf Hastalığı

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:24
Soğanda Küf Hastalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanda Küf Hastalığı 

Soğanda küf hastalığı; Tarımsal tüm ürünlerde olduğu gibi bunda da hastalık etmenleri, zararlılar ve yabancı otlar üretim sırasında önemli ürün kayıplarına neden olabilmektedir. Hastalığa neden olan etmenlerden büyük bir kısmını funguslar oluşturmaktadır. Bunlardan Aternaria porri ve Peronospora ve Fusarium türleri, tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Ciddi soğan tohumu ürün kayıplarına neden olmaktadır. Beyaz çürüklük, külleme gibi diğer fungal hastalıkların yayılışları daha az olmaktadır.

Ancak, bazı bölgelerde kayıplara neden olmaktadır. Hastalıkların neden olduğu kayıplar, soğanın yetiştirildiği bölgenin ekolojik koşullarına ve o bölgede bulunan hastalık etmenlerine bağlı olarak değişebilmektedir.

Soğanda küf hastalığı; Soğan tohumu bitkinin çok çeşitli kısımlarını etkileyebilecek çeşitli hastalıklara karşı oldukça hassas yapıya sahiptir. Hastalıklara mantar, bakteri veya virüs neden olmaktadır. Büyüyen birçok koşulla uyum, hastalığın ortaya çıkması ve gelişmesi olasılığını azaltmaktadır. Verim ve kaliteyi etkileyen faktörlerden olmaktadır. Hastalık önlemleri alınmazsa kültürel, kimyasal mücadelesi yapılmazsa zararları ve verdiği kayıpları artmaktadır.

Mavi küf olarak görülen bir hastalıktır. Latince ismi Penicillium spp. olarak bilinmektedir. Belirtileri: Penicillium türlerine soğanda yaygın olarak rastlanmaktadır. Ancak, mavi ya da yeşil küf hastalıkları ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İlk olarak köklerin yanında ve sebzenin yanlarında kahverengi sulu bölgeler şeklinde görülmektedir. Lekelerin tepesinde ve altlarında görülmektedir. Hastalığın başlangıcında, biraz sonra yeşil veya mavimsi renkte lekeler görülmektedir.

Soğanda küf hastalığı; Etmen yumrunun ve köklerin kesik ya da yaralanmış zedelenmiş yüzeylerinden girmektedir. Mavi küf hastalığına genel olarak depolarda ve taşıma sırasında ortaya çıkmaktadır. Ancak, tarla koşullarında da görülmektedir. Yumrularında görülen hastalık belirtileri; Bu küf, genellikle uzun süreli depolama sırasında soğan gevreği oluşturur. Yeşil küf sporları, kışı toprakta, toprağın üstünde, kuru ürün artıklarında ve depolama sırasında görülmektedir. Hastalık, soğanların depolandığı alanda yüksek oranda nem ile veya soğanların donmasıyla hızla gelişmektedir. Konukçusu soğandır.

Kültürel Önlemler: Temiz soğan tohumu kullanılması gerekmektedir. Depolama ve taşıma esnasında bitkilerin yaralanmasından ve ezilmelerinden kaçınılması gerekmektedir. Depolar iyice havalandırılmalı ve aşırı nem oluşmasından kaçınılmalıdır. Ülkemizde ruhsatlı ilacı bulunmamaktadır, kimyasal mücadelesi yapılamaz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.