Yeşil Soğanda Hasat

Yeşil Soğanda Hasat

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:11
Yeşil Soğanda Hasat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil Soğanda Hasat 

Yeşil Soğanda Hasat . Bir sebze olarak kullanılmakta olup çiğ ya da pişmiş olarak yenilmektedir. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilmektedir. Soğan tohumu  ekimi yaparken dikkat edilmelidir . Tohum ekiminde ise tohumun yaklaşık 3 katı kadar derinliğe yapılması gerekmektedir.

Yeşil Soğanda Hasat .Sıra arası 15-20 cm sıra arası 1-2 cm sıra üzeri olmalıdır. Yeşil soğan tipik olarak soğan soğanı oluşmadan önce hasat edilmektedir. Genelde yeşil soğan ne kadar gençse, lezzet o kadar hafiftir. Yeşil soğan toplama için kesin zaman kişisel tercihe göre değişir. Ancak genellikle ekimden sonra yaklaşık 60 gündür. Çoğu insan, en az yarım inç (1,2 cm.) Kalınlığında veya 8-12 inç (20-30 cm) uzunluğunda herhangi bir yerde  hasat etmektedirler. Olgunluklarını söylemenin bir başka yolu da renktir. Bu soğan tohumu  yeşil, dik ve sulu olmalıdır; soğan ise sararıp çırptığında toplamaya hazır hale gelmektedir.

Taze soğanda, hasat zamanını belirleyen faktörler , olgunluktan çok özellikle ürünün durumu ve pazardaki taleptir. Erken dönemde pazara çıkarmak üretici için ekonomik yönden önemlidir. Soğanlar 1-2 cm çapını aldığı zaman sökülmektedir. üst yaprakları temizlenip kökleri yıkanır ve demetlenerek pazara sunulmaktadır. Kuru soğanda ise; hasat zamanından 1-1,5 ay önce üründe kuru madde oranının artması için sulama yapılmamalıdır.

Yeşil Soğanda Hasat .  Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp ilk yaprakları sararmaya başladığında üst kısmı kırılarak yatırılmaktadır. 15-20 gün içerisinde yapraklar tamamen kurumaktadır. Bu dönemde soğanın dış kabuğu koyulaşır ve 2-3 kabuk oluşur.  Sökümü yapılan soğanlar ise, toprak yüzeyinde ortalama 10 gün tutularak güneşte kurutulmaktadır.

Ayrıca bu süreçte yağış istenmemektedir Soğanlarda depolama çok önemlidir .Soğanda Kabuk rengi koyuluğu, soğanın içerdiği kükürtlü bileşiklerin çokluğu, soğan üzerindeki kabuk sayısı ve gübreleme muhafaza süresini uzatmaktadır. Ancak hasat ettiğiniz soğan tohumu tamamını kullanamıyorsanız buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir. Saklama gerekliyse en iyisi yıkamamaktır. Taze soğanları hava geçirmez, plastik bir torba içinde saklanmaktadır. Bazı insanlar onları nemli bir kağıt havluya yerleştirmenin de işe yaradığını fark etmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP