Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:08
Soğan Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Çeşitleri

Soğan çeşitleri. Soğanda en önemli iklim faktörleri ışık alma süresi ve sıcaklık olmaktadır. Baş soğan yetiştiriciliğinde, en düşük sıcaklık gün uzunluğu ve sıcaklığın sağlanması gerekir. Baş oluşması için gün uzunluğu oldukça önemli olmaktadır. Soğan tohumu türleri genellikle gelişmesi için serin ve rüzgarlı havalara ihtiyaç duymaktadır. Aynı zamanda yerli ve hibrit çeşitler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Dış yapısına göre değişmekle birlikte kuru, sarı soğan, mor soğan, kırmızı soğan, beyaz soğan ve arpacık küçük soğan olarak ayrılmaktadır. Aynı zamanda kışlık ve yazlık soğanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Halk arasında tüketilen soğanlar arasında birkaç çeşit bulunmaktadır. Taze yeşil, arpacık, kırmızı, mor, beyaz ve kuru soğan olarak ayrılan bu çeşitler ile de çok farklı yemeklerde kullanılmaktadır. Diğer çeşitleri ise genel olarak tüm yemeklerde kullanılmaktadır.

Soğan çeşitleri; Soğan tohumu  bazı yörelerde karaca olarak bilinmektedir. Ancak, bu çeşitler ancak tohumla üretilmektedir.  Yeşil soğan ve yemeklik taze baş soğan üretiminde en çok kullanılan bir yöntemlerden olmaktadır. Soğanın fide ile üretiminde tohumlar, sıra arası 5 veya 10 cm sıra üzeri 0,5 veya 1 cm olarak soğuk yastıklara ekilmektedir. Soğuk bölgelerde ekim sıcak yastıklara yapılmaktadır.

Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek duyulmaktadır.  Ayrıca baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.  Erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 12,8 ºC civarında  olmalıdır. Baş bağlamaya başladığı zaman 21 ºC, başın olgunlaşması için 24-27 ºC optimum sıcaklıklar istenmektedir. Soğan bitkisi -8, -10 ºC sıcaklıklara dayanmaktadır.  Gün uzunluğu istekleri çeşitlere göre değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda erkenci çeşitler 10-12 saat, geççi çeşitler için 13-15 saat gün uzunluğu gereksinimi vardır.

Soğan çeşitleri; Bazı soğan tohumu ekildiğinde aynı yıl baş oluşmamaktadır. Ancak, 1 veya 2 cm çapında küçük soğanlar oluşmaktadır. Bu soğan türlerine arpacık soğan denilmektedir. Arpacıklar ikinci yıl dikilerek baş büyük elde edilmektedir.

Kuru soğan türleri saman sarısı renkte kabuk kısmı oluşmaktadır. Ancak, mor soğan kabuk ve iç kısmı mor renkte olmaktadır. Beyaz baş soğan çeşitleri kışlık soğan olarak bilinmektedir. Taze soğan yenebilir özellikte soğan olmaktadır. Taze soğan ile üretim yapılmaktadır. Ayrıca dikimi bu şekilde yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.