Soğanda genç yapraklarda sararma; Soğan mildiyösü sararmaya neden olmaktadır. Buna bağlı olarak yetiştirme koşulları, sulama ve gübreleme gibi etmenler sebep olmaktadır. Ülkemizde soğan ekiliş alanlarında ve iklim koşullarının hastalık etmeninin gelişmesine uygun olduğu bölgelerde yüksek oranda ürün kayıpları görülmektedir. Belirtiler, yapraklarda sararma ve geriye doğru ölüm görülmektedir. Aynı zamanda hastalıklı soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarında leke ve çukurlaşmalar meydana gelmektedir.
Orta kısımları önce gri rengine döner ve lekeler birleşerek yaprak kurumasına neden olmaktadır. Hastalık baş soğanlarda buruşmalara, kalınlaşmalara ve sonra süngerleşme meydana gelmektedir. Hastalıkla bulaşık soğan tohumu yumruları da uzun süre depolanması uygun olmamaktadır. Bunun sonucunda, yumrularda zamanla yumuşama, sulanma ve çürüme meydana gelmektedir. Yaprak yüzeyinde oluşan sararmalar daha sonra alt tarafta ve aynı renkte görülmektedir. Esas konukçusu soğandır ama sarımsakta da görülmektedir. Sararmalar hastalık etmeni ve zararlı etmeni sebebi olabilir.
Soğanda genç yapraklarda sararma; Sararma sebebi olarak çok sulamalar neden olmaktadır. Aynı zamanda kök aldığında soğan tohumu sulamak gerekmektedir. Her 3 günde bir bol su verilmesi daha uygun olmaktadır. Diğer bir önlem olarak ise, sabahları sulama yapmak sararmaları önüne geçmektedir. Daha fazla sulama haftada bir kez, Temmuz ayında haftada bir kez azaltılması gerekmektedir. Önemli bir nokta ise kuruma olmaması ve orta nemli bir zemin olması gerekmektedir.
soğanda genç yapraklarda sararma; Kültürel mücadelesi hasat sonunda hastalıklı bitki artıkları toplanıp yok edilmelidir. Soğan yetiştiriciliğinde genellikle rüzgâr alan ve fazla su tutmayan tarlalar seçilmelidir. Fazla çiğ düşen alanlardaki rüzgâra kapalı tarlalarda genellikle soğan tohumu tarımından kaçınılması gerekmektedir. Ayrıca hastalığın devamlı görüldüğü yerlerde yağmurlama sulama yapılmaması uygun olmaktadır.
Kimyasal Mücadele: kimyasal mücadele yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılabilir. Ayrıca tarlada ilaçlamaya ilk hastalık belirtileri görülür görülmez başlanmalı ve hastalığın şiddetine göre devam edilmesi gerekir. Esas olarak günlük ortalama sıcaklığın 16 dereceye ulaşması ve nem oranı yüksek olması ile mücadeleye başlanması gerekirse de yörede hastalığın ilk belirtilerinin saptanması ile ilaçlamalara başlanmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.