Bu toplumun güçlü kadına ihtiyacı var

Bu toplumun güçlü kadına ihtiyacı var

Bilecik’in ilk kadın belediye başkanı seçilen CHP’li Melek Mızrak Subaşı kendini Cumhuriyet kadını olarak tanımlıyor. “Psikolojik ve fiziksel şiddetin yarattığı baskıya direnmek için bu ülkedin ve toplumun güçlü kadınlara ihtiyacı var” diyor. Emeklilere, gençlere ve özellikle kadınlara yeni bir yaşam vaat ediyor. Her kesimi kucaklamaya çalışıyor.

ABONE OL
Nisan 8, 2024 06:20
Bu toplumun güçlü kadına ihtiyacı var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emin ÖZGÖNÜL

Melek Mızrak Subaşı son dönemde siyasette en çok konuşulan isimlerden biri. Eğitimi, mimarlık kariyeri, aktif siyasi hayatı, renkli ve şık giyimi, fiziği ve fantastik Game of Thrones dizisinin ‘Daenerys Targaryen’ karakterine benzerliği ile Türk siyasetinin gündeminde yer alan Subaşı bir haftadır 250 bin nüfuslu Bilecik’in belediye başkanlığı koltuğunda oturuyor.

Yıllar önce Türk siyasi hayatına damga vuran bir başka isim olan Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal da, 1989’da soykırım nedeniyle Bulgaristan’dan kaçan Türk asıllı Bulgar vatandaşlarına sınır kapılarını açmış ve 360 bin kişi Türkiye’ye göç etmişti. İşte o 360 bin kişi arasında henüz bir yaşında ve annesinin kucağında olan Razgrad doğumlu bugünün belediye başkanı Melek Mızrak da vardı. Aile Türkiye’ye geldikten sonra Kars’a yerleşti. Bir süre sonra ise yakın akrabalarının Bilecik’te olduğunu öğrendi. İkinci bir göç yurt içinde başladı ve Mızrak ailesi bu kez Bilecik’e yerleşti.

İş insanı Berat Subaşı ile evli olan Melek Mızrak başkanın, Asya adında bir kızı var.

SOFYA’DA MİMARLIK EĞİTİMİ

İlk ve orta dereceli öğrenimini Bilecik’te tamamlayan Subaşı iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin ardından Bulgaristan’a giderek Sofya’da Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisansını da tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Bilecik’te açtığı mimarlık ofisinde mesleğini sürdürürken, 2019 yerel seçimleri ile birlikte belediye başkan yardımcılığı görevine başladı. İmar Komisyon Başkanlığı, Kent Estetik Kurulu üyeliğinin yanı sıra Belediye Spor Kulübü başkanlığı da yaptı. Bilecik Belediye Başkanı’nın görevden alınmasının ardından da başkanvekili olarak kenti yönetti.

Subaşı seçim çalışmaları sırasında Bilecik’teki işyerlerini gezdi, kadınları dinledi.

CUMHURİYET KADINIYIM

31 Mart yerel seçimleri öncesi CHP’nin Bilecik’te tercih ettiği aday da Melek Mızrak Subaşı oldu. Yoğun bir seçim kampanyasının ardından sandıklar açıldığında 37 bin 400 seçmenden aldığı yüzde 48 oranında ve 17 bin 447 oyla seçimi kazandı. En yakın rakibi ve ittifak adayı AKP’li Mustafa Yaman, 12 bin 328 oyda kaldı. Böylelikle Subaşı Bilecik’in ilk kadın belediye başkanı oldu. Kendisini ‘’Cumhuriyet kadını’’ olarak niteleyen Subaşı “Ben bir Cumhuriyet kadınıyım ve son dönemlerde ülkemizde kadınların uğradığı psikolojik ve fiziksel şiddetin yarattığı baskıya direnebilmek için de toplumların güçlü kadınlara ihtiyacı var’’ dedi.

ALTYAPIYA ÖNCELİK VERİLECEK…

Subaşı önceliği şehrin altyapısını güçlendirmeye verecek. Yeşil alanların artmasına yönelik projelere imza atacak. Gündeminde muhtaç ailelere yardım, sosyal belediyecilik, kadın ve çocuklara özel destek de var. Subaşı hedeflerini şöyle açıkladı: Bilecik’in sokaklarında koşup oynayan bir çocuk olarak büyüdüm. Gençlik yıllarım bu şehirde geçti. Eğitim aldım, meslek sahibi oldum. Dünyanın dört bir yanından şehrimize gelmiş ve burada yaşamayı tercih etmiş insanlar var. Bilecik çok güzel bir mozaik ve ben de bu mozaiğin bir parçasıyım. Bu şehirde herkes mutluluğu yaşamalı. Gençlerimizin hayallerine dokunmadan gelecek inşa edilemez. Emeklilerimizin hak ettikleri değeri görmesi için mücadele etmeliyiz. Çocuklarımız okula aç gidemez. İnsan odaklı bir belediyecilik için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Emeklilere ekonomik destek programı artarak devam edecek. Beslenme çantası ve kırtasiye malzemeleri desteğimizle çocuklarımızın yanında olacağız. Onların yatağa aç girmemeleri, eğitimlerine devam etmeleri ve geleceğimizi bilimin ışığında şekillendirmeleri için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Üniversite öğrencilerimiz için burs programı genişleyerek devam edecek. Emekliye ekonomik destek programı, aşevi projesi, taziye evi projesi, her mahalleye çocuk sosyal tesisi ve sosyal yaşam merkezi, kitap kafeler, Atatürk Ormanı mesire ve yürüyüş alanı, kapalı semt pazarları, yerel içme suyu kaynakları, trafik sorununun alternatif yollar ile çözülmesi, TIR parkları, 5 yılda 500 sosyal konut, Pelitözü Göleti amfi projesi, gençlik sokağı ve yayalaştırma projesi, yaşam merkezi ve Cumhuriyet Meydanı projesi öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor.

TARGARYEN’E BENZİYOR MU?

Subaşı, Targaryen karakterine benzetilmekten son derece mutlu.

İş insanı Berat Subaşı ile evli ve Asya’nın da annesi olan Subaşı, Türkçesi ‘’Taht Oyunları’’ olan Game of Thrones adlı fantastik TV dizisinde yer alan Daenerys Targaryen karakterine benzetiliyor. Sosyal medyada 28 milyon 100 bin takipçisi olan sanatçı Emilia Clarke tarafından canlandırılan Targaryen karakteri, ağabeyinin ölümünden sonra hanedanın ve tahtın varisi olmuş, köleliği kaldırmayı amaçlayan ve halkını önemseyen bir karakter olarak öne çıkıyorı. Subaşı bu karaktere ve onu canlandıran sanatçı Clarke’a benzetilmesi konusunda “Benzerlik olması hoşuma gider. Ben de şehir yönetiyorum ve eşitliği önemsiyorum. Şimdi kölelik yok ama eşitsizlik var. Eşitsizliği ortadan kaldırmaya çalışma konusunda bu karakterle benzerliğimiz var” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen yıl ocak ayında Bilecik’i ziyaret etmiş ve İmamoğlu’na o dönem belediye başkanvekili olan Subaşı da eşlik etmişti. Subaşı’nın İmamoğlu ile birlikte çekilen fotoğrafı da “Game of Thrones” dizisindeki ‘Targaryen’ karakterine benzetilmiş ve sosyal medyada gündem olmuştu. Subaşı bu benzetmenin ardından “Bilecikli Targaryen” olarak anılmaya başlandı.

TARİHİ 3 BİN YIL AMA EN KÜÇÜK İL

Tarihi, milattan önce 3000 yılına kadar uzanan Bilecik 1299 yılında Osmanlı topraklarına katıldı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında il oldu. Her yıl Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt şenlikleri ile gündeme gelen Bilecik’te pembe, kırmızı ve siyah benekli zengin mermer ocakları ile seramik, fayans ve porselen fabrikaları bulunuyor. İstiklal Savaşı’nda TBMM hükümeti ile İstanbul hükümeti arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları gidermek amacı ile düzenlenen toplantılara da Bilecik’teki Gar binası ev sahipliği yaptı. 1920 yılındaki bu toplantılarda Mustafa Kemal ve İsmet İnönü Ankara heyetini temsil etti. 1921’de Yunanlılar tarafından işgal edilen Bilecik, 4 bin 321 kilometrekarelik alanı ile Türkiye’nin en küçük illeri arasında yer alıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP