Soğanda gübre uygulaması; Soğan yetiştiriciliğinde sıcaklık önemli olmaktadır. Aynı zamanda sıcaklığı istediği kadar serin olan yerlerde de verimli olmaktadır. En iyi sıcaklık isteği, 23-27 derece arasında olmaktadır. Soğan tohumu başı oluşması için ise, gün uzunluğu önemli olmaktadır. Ayrıca çeşitlere göre, gün uzunluğu saatleri değişmektedir.
Toprak isteği olarak, besin madde oranı yüksek, hafif topraklarda, killi ve su alabilen, kolayca işleme yapılabilen topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak tuzluluğun karşı hassas yapıda olmaktadır. Soğan tarımında farklı ekim yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar içinde en çok uygulanan yöntem doğrudan soğan tohumu ekimi yapılmaktadır. Bu uygulama makineli tarıma da uygundur. Soğan ekiminde sıra arası mesafe 20-30 cm olacak şekilde, ekim yapılmaktadır. Sıra üzeri mesafe 2-5 cm olarak ekimi yapılmaktadır.
Soğanda gübre uygulaması; Gübre uygulamaları sırasında, iklim, toprak yapısı, uygulama şekli ve zamanı önemli kriterlerdir. Soğan tohumu toprakta organik maddelerin bulunmasını istemektedir. Fakat, organik gübrelemeye hassas bir bitkidir. Ahır gübresinin yetiştirme sırasında verilmesi, birçok zararlının üremesine ve soğana zarar vermesine sebep olmaktadır. Bu nedenle, ahır gübresi soğandan önce yetiştirilen bitkiye bol verilmeli ve soğan o bitkiden arta kalan ahır gübresini kullanması gerekmektedir.
Yetiştirilen toprak humus ve organik madde miktarı yönünden fakir ise, dekara 3-4 ton arasında önceden sonbahar veya ilkbaharda uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda killi ve tınlı topraklarda, ahır gübresi vermek için, dekara 6-8 kg Azot verilmektedir. 6-7 kg dekara Fosfor verilmektedir. Ahır gübresi yeterli gelmediğinde veya verilmediği durumlarda, Azot ve Fosfor 9 veya 10 kg dekara yakın olacak şekilde verilmesi gerekmektedir.
Soğanda gübre uygulaması; Aynı zamanda fosforun tümü verilmektedir. Azot ve Potasyumun, üçte biri ekim sırasında taban gübresi olarak verilmektedir. Geriye kalan Azot ve Potasyum gübreleri, bir kısmı soğan tohumu ekiminden bir ay sonra, diğer kısmı ise baş oluşturma döneminde verilmektedir.
Yaprak gübresi uygulaması ise, sürgün uçları, 8-10 cm kadar olduğunda yapılmaktadır. Ancak, yabancı ot varlığı yok ise veya yapıldıktan sonra uygulanmaktadır. Daha sonra, hasada 1 ay kalana kadar 15 veya 20 gün ara ile uygulanmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.