Soğanda Çapalama

Soğanda Çapalama

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:43
Soğanda Çapalama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanda Çapalama

Soğanda çapalama. Üretimi yapılacak olan toprağın, hafif bünyeli, bitki besin elementlerince ve humusca zengin kumlu –tınlı olması gerekmektedir. Toprak asitliğine karşı duyarlıdır. Bu nedenle toprağın pH’ sının 6-6.5  arasında olması bitki gelişimi açısından önemlidir. Soğan, iki yıllık bir bitki olup, birinci yılında yumru ikinci yılında ise tohum oluşturmaktadır. Ülkemizde  de soğan bitkisi geniş ölçüde yetiştirilmektedir. Batı Asya soğan bitkisinin anavatanı olarak bilinmektedir. Soğan; iklim isteği yönünden seçicidir. Gün uzunluğu ve sıcaklık, soğan tohumu yetiştirmeyi sınırlayan iki önemli unsurdur. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya ihtiyaç vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması gerekir

Soğanda çapalama. Üretimi için  toprağın mutlaka tavında olması ve iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Toprağın  tavında  olması ile birlikte dikim işlemi yapılan arpacıklar bir hafta içinde sürmeye başlayarak toprak yüzüne çıkmaktadır. Çapalama ile tarla,  yabancı otlardan temizlenmekte, toprakta kaymak tabakasının kırılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda toprağın havalandırılması ile birlikte, bitki köklerinin  gelişimine olanak sağlamaktadır.

Çapalama dikimden sonra  bakım işlemleri arasında önemli yer tutmaktadır. İşletme büyüklüğüne, yetiştirilen bitki türüne, sıra arası mesafelere ve yetiştirme tarzına göre ya makinalarla ya da insan gücüyle yapılmaktadır.  Çapalamada 2- 5- 10- 25 cm derinliğe kadar çapa yapılabilmektedir. Soğan tohumu ekimi işleminden sonra düzenli gübreleme ve bakım işlemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Soğanda çapalama. Üretimi olan  arazide çapalama yapılması ile birlikte verim ve kalite artmaktadır.  Aynı zamanda toprağında bitki gelişiminde daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Dikimden itibaren 1.5-2 ay sonra toprak üstü kısımları 10-15 cm boy atar. Daha sonra ot alma ve toprağı kabartma amacı ile  soğan bitkisinde birinci çapa işlemi yapılmaktadır.  Bu arada özellikle tohum ile yetiştirmede; sıra üzerine soğan tohumu başlarının rahatlıkla gelişebileceği uygun mesafelerden, daha sık ekilmişse, fideler arasında çeşidin iriliğine göre 8-10 cm kadar mesafe bırakılacak şekilde seyreltme işlemi yapılmalıdır. Soğan bitkilerinin gelişme durumuna göre, birinci çapadan 2-4 hafta sonra da ikinci çapa yapılmalıdır. Soğan yetiştiriciliği, yapılacak olan arazide çapalama işleminin yapılması ile birlikte verim ve kalitenin arttığı aynı zamanda toprağında bitki gelişiminde daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.