Soğanda Verim

Soğanda Verim

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:54
Soğanda Verim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanda Verim

Soğanda verim.  Soğan yetiştiriciliğinde, soğandan verim alabilmek için bitkinin ihtiyaç duyduğu faktörlerin yeterli düzey de olması gerekmektedir. Bu nedenle yetiştirilecek olan toprağın, yeterli düzeyde besin maddesi içermesi, toprağın hafif ve  kumlu-tınlı olması, humusça zengin ve toprak pH’ sının 6-6.5 arasında olması gerekmektedir. Soğan tohumu yetiştiriciliğinde iklim önemli rol oynamaktadır. Bitki çok yoğun bir kök oluşumuna sahiptir ve kökleri çok ender hallerde dallanmaktadır. Ayrıca köklerin çok önemli bir bölümü (%75) toprağın 20-25 cm lik derinliğinde gelişmektedir.

Soğanda verim. İklim isteği yönünden soğan tohumu bitkisi seçicidir. Ayrıca soğan yetiştirmeyi kısıtlayan en önemli iki unsur, gün uzunluğu ve sıcaklıktır.  Bu nedenle bitki serin havaya erken gelişme döneminde ihtiyaç duymaktadır. Baş bağlama ve başın büyümesi için soğan bitkisi sıcaklığın yüksek olmasını istemektedir. Ayrıca erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 13 ºC olması gerekmektedir.  Baş bağlamaya başladığı zaman sıcaklığı 21ºC ve başın olgunlaşması için de 24-27 ºC sıcaklığın olması gerekmektedir.

Erkenci çeşitler soğuk olan bölgelerde iyi ürün vermemektedir. Ayrıca gün uzunluğu 10-12 saat olunca erkenci çeşitler baş bağlamaya başlamaktadır. Çeşitlerin 13-15 saat gün uzunluğuna gereksinimleri vardır. Ayrıca çok yağış alan  kıyı kesiminde de taze olarak rahatça yetiştirilmektedir. Soğan kalitesinin artması için nispeten yağışın az olduğu bölgelerde yetiştiricilik yapmak önemli bir konudur. Ancak büyük miktarlarda ve ekonomik üretimi ise deniz ikliminden kara iklimine geçiş bölgelerinde başarı ile yapılmaktadır.

Soğanda verim. Soğan yetiştiriciliği olan arazide mutlaka münavebe uygulanmalıdır. Soğan bitkisi aynı tarlada, arka arkaya yetiştirilirse verim de düşüşler meydana gelebilmektedir. En az üç yıl ara ile soğan üretimi olan alanda münavebe yapılmalıdır.  Soğan üretimi olan arazide eğer önceden baklagillerden birinin tarımı yapılmaktadır. Böylece arazide soğandan gayet iyi verim alınmaktadır. Doğrudan soğan tohumu ekim suretiyle yapılan üretimde dekara 4-5 ton, arpacık ile yapılan üretimde de dekara ortalama 4-5 ton verim alınabilirken fide ile yapılan üretimde ise bu verim 6-7 tona kadar çıkar. Yeşil soğan üretiminde de dekara 2-6 ton arasında verim alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP