Soğan Yetiştiriciliğinde Ekim ve Dikim Şekilleri hakkında her şey

Soğan Yetiştiriciliğinde Ekim ve Dikim Şekilleri hakkında her şey

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:28
Soğan Yetiştiriciliğinde Ekim ve Dikim Şekilleri hakkında her şey
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Yetiştiriciliğinde Ekim ve Dikim Şekilleri 

Soğan yetiştiriciliğinde ekim ve dikim şekilleri. Ülkemiz bu üretim şekillerinden üçünü ticari amaçlı üretimde kullanır. Son üretim şeklini ise ıslah programlarında ve amatör yetiştiricilikte kullanır. Soğan tohumu yetiştirilecek arazide eğer önceden baklagillerden birinin tarımı yapılmışsa, arazide soğandan gayet iyi sonuç alınır. Kesinlikle soğan aynı yere arka arkaya ekilmez. Ve çiftçi ancak en az üç yılda bir aynı yere soğan ekilmesini tavsiye eder.

Soğan yetiştiriciliğinde ekim ve dikim şekilleri. Doğrudan tohum ekimi ile üretim: Çeşit seçimi son derece önemlidir. Çiftçi bu nedenle üretimini yapacağı yöredeki ekolojik koşullara adaptasyon sağlamış bir çeşit seçer.  Aksi halde üretim için gerekli bütün şartları tam olarak yerine getirse dahi soğan tohumu nda çeşit seçimini yanlış yapmış ise üretimi başarılı olmaz. O yörede denenmiş çeşitlerin dışına çıkmak daima risk taşır. Zira soğan çeşitlerinin hepsi ilk yılda yemeklik soğan iriliğinde soğan oluşturmazlar. Bu yüzden çeşidin o  yörede birinci yılda baş bağlayabilen bir çeşit olması gerekir.

 Arpacık (Kıska – Göğer) ile üretim: Arpacık ile yapacağımız yemeklik soğan üretiminde ana üretim materyalini ülkemizin çeşitli yörelerinde Arpacık, Kıska, Göğer olarak adlandırılan küçük soğancıklar oluşturur. Öncelikle bu arpacıkların yetiştirilmesi, seçilmesi ve muhafaza edilmesi ile ilgili hususların açıklanması gerekmektedir. Son olarak Arpacık  üretimin başarısında önemli rol oynar.

Soğan yetiştiriciliğinde ekim ve dikim şekilleri. Fide ile üretim:  Fide ile yemeklik soğan üretimi sadece yazlık soğan üretiminde kullanılan bir üretim şeklidir. Yerli çeşitlerimizden Lakerda soğanı Çay soğanı ve Göçmen soğanı gibi çeşitlerimiz fideleri ile üretilmektedir. Bu soğanın başları oldukça iridir. çay ve Göçmen soğanı çeşitlerinde başlar 1 kg’a kadar büyüklüğe ulaşabilirler. Dokuları kaba, gevrek ve suludur. Saklanmaya gelmezler, saklama sürelerini uzatmak için hevenkler halinde asılırlar. Bu soğan tohumu çeşitleri kükürtlü bileşikler yönünden fakirdir. Bu nedenle tatlı bir lezzete sahiptirler.

Tepe soğanı ile üretim: Bu üretim şekli sadece bilimsel araştırmalar ve bazı soğan varyetelerinin konusudur. Fakat yetiştiricilikte önemi yoktur. Bazı türlerde çiçek demetinin uç kısmında çiçekler yerine küçük soğancıklar meydana gelir. Bu soğancıklar kullanılarak yapılan üretimdir. Böylelikle vegetatif üretim şeklidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.