Arpacık ile Yemeklik Soğan Üretimi. kullanılan yetiştirme materyali bölgelere göre değişik isimler alır. Üretici hem arpacık hem de yemeklik soğan üretir. Fakat profesyonel yetiştiricilik bu yolu önermez. Dolayısıyla arpacığı üreten kişinin sadece bu üretimde ihtisaslaşması başarı şansını yükseltmektedir. Ancak üretici tarafından kullanılacak olan arpacığın özellikleri yemeklik soğan üretiminde arpacığı kullanacak üreticinin de başarılı olup olmamasını etkileyen en önemli faktörlerden birisi olduğu için, yemeklik soğan tohumu üreten çiftçinin arpacık aldığı üreticiye tam olarak güvenmesi gerekir.
İşte bu güven yetersizliği nedeniyle üretici genelde arpacığı da kendisi üretmeyi tercih eder. Yetiştirme materyaline arpacık veya kıska denir. Ana üretim materyalini ülkemizin çeşitli yörelerinde Arpacık, Kıska, Göğer olarak adlandırılan küçük soğancıklar oluşturmaktadırlar. Öncelikle bu arpacıkların yetiştirilmesi, seçilmesi ve muhafaza edilmesi ile ilgili hususların iyi bilinmesi gerekmektedir. Arpacık üretimin başarısında önemlidir.
Arpacık ile Yemeklik Soğan Üretimi. Bir üretici hem arpacık hem de yemeklik soğan üretir. Fakat profesyonel yetiştiricilikte bu yol önerilmez. Arpacığı üreten kişinin sadece bu üretimde ihtisaslaşması başarı şansını yükseltmektedir. Ancak soğan tohumu üretici tarafından kullanılacak olan arpacığın özellikleri yemeklik soğan üretiminde arpacığı kullanacak üreticinin de başarılı olup olmamasını etkileyen en önemli faktörlerden birisi olduğu için, yemeklik soğan üreten çiftçinin arpacık aldığı üreticiye tam olarak güvenmesi gerekir. İşte bu güven yetersizliği nedeniyle üretici genellikle arpacığı da kendisi üretmeyi tercih eder.
Arpacık ile Yemeklik Soğan Üretimi. Generatif faza geçmede arpacığın büyüklüğü de önemli rol oynar. Çiftçi soğan tohumu sıcaklığa dikkat eder. Depolansalar dahi 2 cm veya daha fazla kesite sahip arpacıklarda soğan oluşturmadan, generatif faza geçerek çiçeklenme gösterme oranı çok yüksektir. 12-18 mm çapındaki arpacıklar soğan yetiştirmede ideal arpacıktır. Arpacık iriliği arttıkça birim alan için kullanılan arpacık miktarı da artar. Bu artış maliyet artışıdır. Çiftçi yetiştirmenin yapıldığı bölgeye bağlı olarak şubat veya mart ayı içinde hazırlanan toprağa, sıra arası 25, sıra üzeri 8 cm olacak ve arpacıkların ucu toprak yüzeyinde kalacak şekilde elle dikim yapar. Makineli arpacık dikimi denenmiştir. Başarılı olmamıştır. Dekara 35-40 kg arpacık kullanır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.