Soğan hangi ayda toplanmaktadır. Çok yağış alan bu kıyı kesiminde de taze olarak rahatça yetiştirilmektedir. Soğan kalitesinin artması için nispeten yağışın az olduğu bölgelerde yetiştiricilik yapmak önemlidir. Çünkü bitki, erken gelişme döneminde serin havaya ihtiyaç duymaktadır. Soğan tohumu bitkisinin baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması, bitkinin gelişimi açısından önemlidir.
Bitkinin erken gelişme döneminde ortalama sıcaklığın 12 derece olması önem arz etmektedir. Soğan bitkisi baş bağlamaya başladığı zaman sıcaklığın 21 derece ve başın olgunlaşması için 25-27 derece arasındaki optimum sıcaklıklar istenmektedir. Böylece -8,-10 derecedeki sıcaklıklara soğan bitkisi dayanabilmektedir.
Soğan hangi ayda toplanmaktadır. Üretimi üç farklı yöntem ile yapılmaktadır. Bu metotlar; doğrudan tohum ekimi, arpacık ile üretim ve fide ile üretimdir. Soğan tohumu ile üretim için tarlanın çok iyi hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle tarla sonbaharda 15-20 cm derinlikte işlenmektedir. Fide ile yapılan yetiştiricilik ekonomik yönden çok fazla uygun olmadığı için kullanılmamaktadır. Ancak tohumla doğrudan baş soğan üretiminde çeşit seçimi oldukça önem arz eden bir durumdur. İlkbaharda mart veya nisan aylarında toprak tava gelir gelmez yüzlek işlenmektedir. Toprak kültivatör, tırmık ile iyi parçalanır ve silindirlenerek hafifçe bastırılmaktadır.
Ekim zamanı; çeşidin kısa gün, orta gün ya da uzun gün çeşidi olup olmadığına göre değişmekle birlikte kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart ayları arasında yapılmaktadır.
Soğan hangi ayda toplanmaktadır. Baş soğanlar ekildikten yaklaşık 80- 160 gün arasında olgun hale gelmektedir. Çünkü bitkilerde yaprakların sararmaya başlaması başların olgunlaştığının göstergesi olarak bilinmektedir. Renkli soğanlarda ise renk meydana gelmektedir. Ancak acılaşma bazı çeşitlerde bitkilerin olgunluğa geldiğinin göstergesi olabilmektedir. Soğan tohumu bitkisinin hangi ayda toplanacağını ekim zamanı ile birlikte çeşitler ve çevre koşulları belirlemektedir.
Hasattan 1-1,5 ay önce kuru maddenin artırılması için sulama işlemi kesilmelidir. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılmaktadır. Sonuç olarak 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurumaktadır. Daha sonra soğanlar sökülüp çıkarılmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.