Yonca Tohumu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir. Çok yıllık bir yem bitkisi olan yonca, iyi besleme özelliği ve yüksek veriminden dolayı yem bitkilerinin kraliçesi olarak adlandırılmaktadır. Yonca otu diğer yem bitkilerine oranla protein, vitamin ve mineral maddece zengindir. Değerli bir yem bitkisi olan yoncadan ot, silo yemi, pelet yem, yonca unu, yer örtüsü (erozyona karşı) ve yeşil gübre olarak yararlanılmaktadır.
Yonca tohumu en fazla tınlı, kumu çok olmayan, yeterli derecede kireç içeren toprakları sevmektedir. Yoncalık kurulacak alan drenajlı ve tesviyeli olmalıdır. Çünkü yüksek taban suyu ve durgun su yoncada verim düşüklüğüne ve giderek de seyrekleşmeye neden olmaktadır. Bunun için yüzey drenajına önem verilmelidir. Bu nedenle 90-100 metrede bir meyil istikametine dik hendekler açılarak tahliye edilmelidir.
Yonca Tohumu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir. Yoncada dormansi (dinlenme dönemi=durgunluk) olayı ile vernalizasyon (soğuklama isteği) arasında tanımlanan bir ilişki bulunmaktadır. Fakat, aynı anlamlara gelmemektedirler; yoncada dormansi değeri düştükçe vernalize isteği artmaktadır. Ayrıca soğuğa dayanımlı olmaktadırlar. Örneğin, dormansisi 1-3 olan çeşitler; -15 derecenin üstündeki soğuklara dayanabilmektedir.
Aynı zamanda dormansisi 4-6 olan çeşitler; -8 derecelere, dormansisi 8 üzerinde olan çeşitler -3 derecelere dayanabilmektedir. Ülkemiz şartlarında doğu bölgelerimizdeki kış daha soğuk geçtiği için dormansisi 1-3 arası olan yonca tohumu çeşitleri kullanılmaktadır. Sahil şeridindeyse 4-6 dormansili bitkiler yetiştirilmektedir. Dormansi derecesi düşük, soğuğa dayanıklı yonca tohumu çeşitlerinin; sapa kalkma özellikleri gelişmiş olmaktadır. Ayrıca içleri dolu olduğundan dolayı küçükbaş hayvanlarca tüketimi zor olmaktadır.
Yonca Tohumu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir. Dormansi derecesi yüksek, ılıman iklim yoncaları; yatay gelişim gösterir. Kabalaşmadan içleri boş kaldığı için, yumuşak doku özellikleri sayesinde koyun ırklarınca sevilerek tüketilmektedir. Sapa kalkma özellikleri zayıf olduğu için tohum verimleri de düşüktür. Tohum verimi düşük olan bu yonca tohumu çeşitlerinin satış fiyatları yüksek olduğu gibi tohumlarının temini hem güç hem de dikkat istemektedir. Yıl içindeki biçim sayıları oldukça fazladır.
Bitki, adaptasyon yönünden oldukça gelişmiştir. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilir. Fakat kurak ve sıcak iklime sahip sulak arazilerde en iyi verimi vermektedir. En çok tınlı ve çok kumlu olmayan toprakları sevmektedir. Yetiştiriciliğin yapılacağı arazinin taban suyu 2 metre civarında olmalıdır. Ayrıca toprağın pH derecesi 6.5’den aşağı olmamalıdır. Çünkü yonca asidik ve tuzlu toprakları sevmemektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.