Bilensoy Yonca Tohumu

Bilensoy Yonca Tohumu

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:58
Bilensoy Yonca Tohumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİLENSOY YONCA TOHUMU

Bilensoy Yonca Tohumu. Baklagiller grubunda yer alan, çok yıllık bir yem bitkisidir. Bilimsel adı medicago sativa’dır. 70-80 cm bitki boyuna sahip olan verimli bir yonca çeşididir. Bilensoy Yonca Tohumu Türkiye’de tescili yapılan ilk sentetik yonca varyetesidir.

Biçim sayısı iklim ve toprak koşullarına ve yetiştirme tekniklerine göre değişmektedir ancak bir sezonda rahatlıkla 4-6 biçim alınabilmektedir. Bitki sapı ince olup, gövdenin içi boştur. Kuru madde oranı %19,5; protein oranı %20’nin üzerindedir. Bitki boyu 85-90 cm aralığındadır. Çiçekleri morumsu renklerdedir ve aynı zamanda salkım şeklinde olmaktadır. Bir salkım içerisinde 7-10 arasında baklası vardır ve bunların 4 tanesi tohumlanır. Üstelik bilensoy yonca tohum rengi taba rengi ile sarı renkler arasındadır. Hatta ülkemizde üretilip tescil hakkı bulunan ilk yonca çeşididir. Bununla beraber soğuk hava koşullarına son derece dayanıklıdır. Genel olarak Orta Anadolu bölgesinde yetiştirilir.

Bilensoy yonca tohumu. Kireç yönünden zengin, kumlu-tınlı ve yeterli oranda nemli olmalıdır. Bilensoy Yonca Tohumu ekilmeden önce ekim alanı mutlaka yabancı otlardan temizlenmelidir. En önemli nokta ekim alanın küskütten arındırılmasıdır. Küsküt, yoncalara sarılarak onların besin özleriyle beslenir ve yoncanın ölümüne sebep olur.

Bilensoy Yonca Tohumu ekimi için sıcak olan bölgelerde uygun zaman sonbahar ayları, diğer bölgelerde ise ilkbahar ayları uygun zamanlardır. İki şekilde ekim işlemi yapılabilir; sıraya ekim ve serpme ekim yöntemleridir. Orta Anadolu’da ot verimi 1 tona yakındır. Sahil kesimlerinde is ot verimi ortalama olarak 2 tona yakındır.

Bilensoy yonca tohumu. Yonca kurulacak alan, her şeyden önce drenajlı ve tesviyeli olmalıdır. Aksi halde yüksek taban suyu ve durgun su yoncada verim düşüklüğüne ve giderek de seyrekleşmeye neden olmaktadır. Fazla eğimli arazilerde yonca yetiştirilmek istenirse öncelikle teraslama, sonra da tesviye gereklidir.

İlkbaharda kurulan bir yoncalık ilk yıl fazla ürün vermemektedir. Sonbaharda kurulan yoncalık, bir sonraki yaz başından itibaren ürün vermektedir. Bilensoy Yonca Tohumu en yüksek verimi üçüncü yılda vermekte ve daha sonra verim düşmektedir. Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır. Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 ton yeşil ot alınabilir. Bunun yanında kuru ot karşılığı 250 kg’dır. Sulama koşullarında bir yoncalıktan yılda 1200-1800 kg/da kuru ot alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.