Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılır

Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılır

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:45
Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılmaktadır

 Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılmaktadır .Dünyada ve ülkemizde ekim alanı ve üretici sayısı bakımından ilk sırada yer alan baklagil yem bitkisidir. Yonca tohumu bitkisel özellik olarak çok yıllık otsu bir bitkidir. Kök derinliği uygun toprak ve nem şartlarında 8 veya 10 metre derine inmektedir. Çeşit ve iklim koşullarına bağlı olarak bir kökte 5 ile 30 arası sap görülmektedir.

Yonca bitkisi alkali topraklarda yetişirken   yüksek alkali topraklarda iyi gelişim sağlayamamaktadır. Kuraklığa dayanıklıdır  fakat susuz kaldığı zaman uykuda kalır. Yağış ve sulama ile bitki büyümeye devam eder.  Ancak  sulu şartlarda birçok kez biçilebilir ve yüksek ot verimine sahiptir. Toprak ph 6.5-7.5 olan topraklarda iyi gelişir.

Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılmaktadır .Konusuna gelecek olursak: Ekim nöbeti,  çevre faktörleri, dormansi derecesine bağlı olarak her mevsim ekim yapılmaktadır.  Bitki çok seçici değildir, adaptasyon yeteneği yüksektir. Yonca ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterir.

Yonca tohumu  bitkisi Akdeniz iklimi görülen bölgelerde sonbaharda ekim yapılırken fakat serin iklim bölgelerinde  ilkbaharda ekim yapılmaktadır. Sonbaharda ekim yapılacaksa ve tarla boş ise ilkbaharda derin bir sürüm yapılmaktadır yada yazın sıcakların en yüksek olduğu dönemde dip kazan yapılmaktadır.  Taban suyu seviyesinin düşük olması gerekir. Yoncada kök gelişmesi taban suyuna bağlı olarak durur veya kök hastalıklarını ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılmaktadır. Taban suyunun ani olarak değişmesi durumunda  rağmen taban suyunun yükselmesi veya yaz aylarında düşmesi durumunda yonca bitkisi uyum sağlamayabilmektedir. Yonca bitkisi  ise  asitli topraklardan hoşlanmamaktadır fakat bu durum yonca bitkisinin  ömrünü ve verimini doğrudan etkilemektedir. Yonca bitkisi tınlı veya kumu çok olmayan, yeterli derecede kireç içeren toprakları sevmektedir. Yabancı ot kontrolü  yapılmalıdır. Tohum yatağı bastırılmaktadır. Toprakta yeterli düzeyde organik madde olmalıdır. Besin maddeleri ve nemin bulunması  gerekmektedir.

Bakımı. tavlı toprağa yonca tohumu  1 veya 2 cm derinliğe ekilmektedir. Yağmurlama sulama süresini gerekenden uzun tutmak iyi değildir.  Yonca bitkisi toprak yapısına dikkat edilmelidir. Yağmurlama sulama süresine dikkat edilmelidir. Toprakta sert bir tabaka oluşturarak yonca tohumu patlamasına ancak  çimlenmeye engel olmaması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP