Yoncanın Bakımı Nasıl Yapılmaktadır

Yoncanın Bakımı Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:50
Yoncanın Bakımı Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yoncanın Bakımı Nasıl Yapılmaktadır

Yoncanın bakımı nasıl yapılmaktadır; Sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla, yabancı otlarla mücadele yapılmaktadır. Sulama,  ihtiyacı fazla olan bir bitki olmaktadır. Her biçimde fazla miktarda yeşil aksam meydana getirir ve hızlı büyümektedir. Çünkü, bu nedenlerden dolayı yonca tohumu yetişme süresince yağışı yetersiz olan yerlerde mutlaka sulanması gerekmektedir. Biçimden bir hafta önce ve biçimden bir hafta sonra olmak üzere her biçimde 2 veya 3 kez sulanmaktadır. Fakat, yağmurlama ve salma sulama ile yapılmaktadır.

Yoncanın bakımı nasıl yapılmaktadır;  Yonca tohumu ekim sonrası dekara 3 veya 4 kg saf azot uygulaması verim artışına neden olmaktadır. Aynı zamanda ekim öncesi toprak işlemesi sırasında 12-16 kg/da saf fosfor uygulaması yapılmaktadır. Ekimle birlikte ise 4 kg/da saf azot ve 12 veya 20 kg/da saf potasyum verilmesi uygun olmaktadır. Ekim sonrası en fazla fosfora ihtiyaç duymaktadır. Fosforlu gübreler yoncada kalitenin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca genel olarak her yıl sonbaharda 6 veya 8 kg/da saf fosfor uygulaması yapılmaktadır. Kimyasal gübrelerin yanında iyi yanan gübre verilmesi gerekmektedir. Küsküt tohumu içermeyen çiftlik gübresi 3 veya 5 ton/da miktarında toprağa verilmesi gerekmektedir.

Yoncanın bakımı nasıl yapılmaktadır; Yoncada görülen başlıca hastalıklar mildiyö, kök çürüklüğü, yaprak uyuzu ve yonca mozaik virüsü önemli görülen hastalıklardır. Mildiyö hastalığı, mantari bir hastalık olmaktadır. Bu hastalık yonca yaprakların alt kısmında gri veya mor renkli küf lekelerinin oluşmasına neden olmaktadır. Hastalıklı bitki yapraklarında kıvrılma ve buruşmalar görülmektedir. Bitki bazen çiçek açamamaktadır. Bu hastalığın mücadelesinde hastalık, tohumla yayıldığından sertifikalı yonca tohumu kullanılması gerekmektedir. Ekim sonrası hastalık ortaya çıkarsa yonca sürülmesi gerekmektedir.

Kök çürüklüğü hastalığı, mantari bir hastalık olmaktadır. Aynı zamanda yonca köklerinde zararlı olmaktadır. Hastalıkla mücadelede, hastalıklı yoncaların sökülmesi gerekmektedir. Yaprak uyuzu hastalığı, yonca yapraklarının üst yüzeylerinde oluşmaktadır. Aynı zamanda çok sayıda sarı renkte lekeler meydana gelmektedir. Bu lekeler daha sonra kahverengine dönmektedir. Kurumalar görülmektedir. Ayrıca, hastalığın belirgin bir özelliği olarak lekelerin ortasında kahverengi ve siyah kabarcıklar görülmektedir. Bu hastalıkla mücadele hastalık görüldüğünde yonca biçilmesi gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP