Karadeniz Bölgesinde Yonca Ekimi Nasıl Olmalıdır

Karadeniz Bölgesinde Yonca Ekimi Nasıl Olmalıdır

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:51
Karadeniz Bölgesinde Yonca Ekimi Nasıl Olmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz Bölgesinde Yonca Ekimi Nasıl Olmalıdır

Karadeniz Bölgesinde Yonca Ekimi Nasıl Olmalıdır. Yonca bitkisi besin değeri, verimliliği ve adaptasyon özellikleri bakımından diğer bitkilerden çok daha üstündür. Yoncadan ot, silo yemi, yonca unu, yer örtüsü veya yeşil gübre olarak yararlanılmaktadır. Bu yüzden değerli bir yem bitkisidir. Yonca ot verimi diğer yem bitkilerinden daha yüksektir. Protein oranı yüksek olduğu için besleme değeri çok yüksektir. Protein oran %10 ila 19 arasında değişir. A vitamini ve mineral maddelerce zengindir. Yonca tohumu ekildiği toprak yapısını iyileştirdiği için bir sonraki ürünün verim miktarını artırmaktadır.

Karadeniz Bölgesinde Yonca Ekimi Nasıl Olmalıdır. Yonca tohumu en fazla tınlı, kumu çok olmayan, yeter derecede kireç içeren toprakları sever. Toprak pH 6,5 ‘tan aşağı olmamalıdır. Asitlik çok kuvvetli ise toprağa kireç ilave edilmelidir. Ekim sırasında ise 2 ila3 kg/da azot ve 15 ila 20 kg/da potasyum verilmelidir. Yonca fazlaca miktarda fosfora ihtiyaç duymaktadır. Fosfor, yoncada kaliteli ürün alımını sağlar ancak  her yararlanma için genel olarak 13-14 kg/da   fosfor ile  sonbahar döneminde verilmektedir  eğer 5 yıllık bakım gübresi ekimle birlikte verilmesi düşünülüyorsa dekara 60 kg saf fosfor (150 ila 175 kg TSP ) verilmektedir. Kuvvetli ve sağlıklı kök gelişimi için toprak derin işlenmelidir. Tesviye ve drenaj çok iyi olmalıdır çünkü: yonca bitkisi toprak yüzeyinde oluşan sudan zarar görmektedir.

Karadeniz Bölgesinde Yonca Ekimi Nasıl Olmalıdır. Bakım açısından sulama zamanı ve miktarı çok önemlidir. Suyun iki haftada bir defa verilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü: yonca verimi daha kuvvetli olmaktadır. Sulamanın, mümkün olduğu kadar yeni gelişimin açık toprağı tamamen kapatana kadar geciktirilmesi yabancı ot mücadelesi açısından iyi bir uygulamadır. Ekim derinliği 0,5 ila 2 cm arasındadır. Ekimde sıra arası mesafe; Ot üretimi için : sulu ortamda 15 ila 20 cm kuru ortamda ise 30 ila 40 cm olmalıdır. Yonca tohumu üretimi için: sulu ortamda 30 ila 40 cm kuru ortamda 60 ila 80 cm olmalıdır. Dekara 2 ila 2.5 kg tohum yeterli olmaktadır. Ekim zamanının belirlenmesinde toprak sıcaklığı veya nemi etkilidir. Karadeniz bölgesinde Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki mevsimde yapılabilmektedir. Fakat kış yağışları bitkiye zarar vermeyecek şekilde toprak hazırlanmış, yüzey drenajı yapılmış ve toprak düzeyi iyi düzeltilmişse, ekim Sonbaharda yapılabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP