Havuçta Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

Havuçta Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

ABONE OL
Mart 14, 2023 16:26
Havuçta Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havuçta Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır

Havuçta Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. En uygun gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılan gübrelemeler uygun olmaktadır.  Toprak yapısına göre değişmekle birlikte genelde dekara 30-40 kg Amonyum nitrat, 40-50 kg Süper fosfat ve 25-35 kg Potasyum sülfat uygulanması uygun olmaktadır. Azot gübresi 2 veya 3 defada bölünerek verilmesi gerekmektedir. Maydanozgiller familyasından olan havucun üretiminin büyük kısmı Avrupa ülkelerinde gerçekleşmektedir. Ülkemizde de çeşitli havuç tohumu bulunmaktadır.

Havuçta Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Tarımı yapılmakta olan havucun tamamına yakını turuncu renkli olup, Hindistan da ise kırmızı renkli havuç üretimi yapılmaktadır. Turuncu renkli havucun daha çok tercih edilmektedir. Çünkü mor havuçların içermiş oldukları renk maddelerinin konserve suyuna kötü bir görünüm kazandırmaktadır. Bu nedenle mor havuçlar sadece taze tüketim amacıyla üretilmektedir.

Potasyumlu gübrenin 1 veya 2 seferde atılması gerekmektedir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler havuç tohumu  ekiminden önce verilmesi gerekmektedir. Azotlu gübrenin yarısı ekimden önce, diğer yarısı fideler biraz boy alınca uygulanması gerekmektedir. Havuç bitkisi azot ve potasyumu mutlaka uygulanması gerekmektedir. Her iki  gübre verimin artmasına ve kalitesinin yükselmesine etki etmektedir. Potasyum, havuçta şeker miktarını ve depolama gücünü artırmaktadır.

Havuçta Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Havuç yetiştiriciliğinde organik gübreler verilmesi gerekmektedir. Erken dönem de yoğun inorganik gübre verilmesi uygun olmamaktadır. Havuç taze ağır gübresi verilmesi verim açısından sağlıklı olmamaktadır. Dekara 8-10 kg saf azot, 8-9 kg fosfor ve 12-16 kg potasyumlu gübre ekimden en az iki hafta önce toprağın 10-15 cm derinliğine karıştırılarak uygulanması gerekmektedir.

Azot mutlaka bölünerek verilmesi gerekmektedir. Diğer yarısı ise ekim öncesinde diğer yarısı da bitkiler 3- 4 hakiki yapraklı olduklarında uygulanması gerekmektedir. Havuç tohumu yetiştiriciliği üç besinli  kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10- 15 kg magnezyumlu gübre kullanılmaktadır.

Kışlık ve geççi olarak tarımı yapılan havuç çeşitlerde uzun bir süre büyüme ve gelişme devam etmektedir. Bu nedenle gübrelemeye çok dikkat etmek gerekmektedir. Küçük, yazlık ve erkenci çeşitlerde gübreleme daha kolay olmaktadır. Havuç yetiştiriciliğinde azot yanında potasyum da büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu iki besin elementi verim ve kaliteyi önemli ölçüde etkilemektedir. Bitki nitrat formunda azotu tercih edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP