Nantes Havuç Yetiştiriciliği

Nantes Havuç Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 16:36
Nantes Havuç Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nantes Havuç Yetiştiriciliği

Nantes Havuç Yetiştiriciliği. Kısa gün ve serin iklim bitkisidir. Özellikle çimlenme sonrasındaki erken dönemlerde soğuklara karşı dayanıklıdır. Ilıman bölgelerde kış aylarında yetiştirilmektedir. Nantes havuç tohumu üzerinde sıcaklığın önemli yeri vardır. Ayrıca yetişme anında düşük sıcaklıklar bitkinin çiçek oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum verim kaybı görülürken renginde de açılmalar meydana gelmektedir.

Nantes Havuç Yetiştiriciliği. Yüksek sıcaklıklarda ise ürünün şekil ve renginin değiştiği görülmektedir. En uygun sıcaklık 15 veya 20 derece arasındadır. Az ışıklı yüksek toprak neminde ve düşük sıcaklıklarda iyi verim vermektedir. Yetiştiricilikte yağış veya neminde önemli rolü bulunmaktadır. Sürekli yağışlarda üretim zorlaşmaktadır. Verimde düşme meydana gelmektedir.

Özellikle derin gevşek bünyeli geçirgen organik maddelerce zengin, uygun oranda kireç ihtiva eden kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklarda en iyi sonuç vermektedir. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar tercih edilirken verim için milli ve tınlı topraklar seçilmelidir. Yüksek toprak asidine karşı oldukça hassas, orta derecede tuza dayanıklıdır.

En uygun toprak pH 6,5–7,5 arasıdır. pH  5’ in altında olduğu topraklarda verim istenen oranda alınamamaktadır.  Özellikle yapı olarak küçüktür veya tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Nantes havuç tohumu ekimini ilkbaharın son aylarında yapmamız gerekmektedir. Ekimi sıraya ekim usulüyle yapılır ve ekim mibzer ile yapılmaktadır. Ekim derinliği 1 veya 1,5 cm olacak şekilde olmalıdır. Sıra üzeri ekim mesafesi: 5 veya 10 cm, sıra arası ekim mesafesi 25 veya 30 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Nantes Havuç Yetiştiriciliği.  12 veya 14 günde çimlenmektedir. Nantes havuç yetiştiriciliğinde her çapadan sonra yağış durumuna göre sulama yapılmalıdır ki nantes havuç sebzesi suyu sevdiğinden iyi bir gelişim gösterebilsin. Suyun devamlı aynı düzeyde olmasında oldukça yararı olmaktadır. Nantes havuç yetiştiriciliğinde 8 ila 10 kg saf azot , 8 ila 9 kg fosfor , 12 ila 16 kg arasında potasyum ihtiyacı  bulunmaktadır. Nantes havuç tohumu dünyada üretimi yapılan ve tercih edilen çeşitler arasındadır.

Ortalama 15 cm uzunluğunda ve 3 cm kalınlığında, silindire yakın şekilli kırmızımtrak-oranj renkli bir çeşittir. Hoş kokulu ve lezzetlidir. Toprak üstü kısmı diğer çeşitlere oranla daha toplu ve küçüktür.70 günde hasada gelmektedir. Bitki 3 veya 4 yapraklı olunca 1. çapalama yapılır. Yabancı otun durumuna göre değişmekle birlikte 7-8 yapraklı olunca 2. çapa yapılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.