Havuçta Çeşit Seçimi

Havuçta Çeşit Seçimi

ABONE OL
Mart 14, 2023 16:33
Havuçta Çeşit Seçimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havuçta Çeşit Seçimi

Havuçta Çeşit Seçimi. Havuç yetiştiriciliğinde çoğunlukla hibrit çeşitler tercih edilmektedir. Çünkü  havuç tohumu verimi  ve kalitesi oldukça yüksek çeşitler olmaktadırlar. Bu çeşitler her türlü toprakta ve bölgede yetiştirilebilir, adaptasyonu yüksek çeşitler olmaktadır. Ayrıca cezerye, lokum ve un işleme gibi amaçlar doğrultusunda ve kuru madde miktarı daha yüksek olan çeşitler üretimi yapılması gerekmektedir.

Havuçta Çeşit Seçimi.  Nantes tipi hibrid çeşitler oldukça yaygın ve her bölgeye uyumlu olarak yetiştirilen başta gelen çeşit grubunda olmaktadır. Havuç yetiştiriciliği için hafif bünyeli toprağı olan, güneşli taban suyu seviyesi yüksek olmayan ve drenaj sorunu olmayan topraklarda tarımı yapılmaktadır. Ard arda havuç yetiştirilen alanlarda havuç yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Çünkü, verim düşmektedir, mutlaka ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir.

En önemli olan iklim ve toprak isteğine göre seçilmesi gerekmektedir. Havuç serin iklimi olan bölgelerde çok verimli şekilde yetiştirilmektedir. Gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15 veya 20°C olması istenmektedir. Sıcaklık turuncu rengin oluşumunda etkilidir. Optimumdan düşük veya yüksek sıcaklıklarda renkte açılmalar oluşmaktadır. Kök gelişme dönemindeki  aşırı yağışlar veya su stresi  özellikle rengin açılmasına neden olmaktadır. Havuç tohumu iyi yetiştirilmesi için toprağın hafif bünyeli olması gerekmektedir. Bununla birlikte yüksek verim istenirse milli ve milli-tınlı topraklar da tarımı yapılmaktadır.

Havuçta Çeşit Seçimi. Turuncu, siyah, mor, kırmızı, beyaz, sarı olarak havuç çeşitleri vardır.  Nantes havuç tohumları yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Nantes havuç yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı oldukça önemlidir. Toprağın durumu nantes havuçtan alınacak verimi çok etkilemektedir. Nantes havuç tohumlarının küçük oluşu, geç çimlenmesi gibi özellikleri nedeniyle toprak yapısı iyice işlenerek tohum ekimi sağlanmaktadır. Ağır killi topraklardan nantes ekimi yapılmaması gerekmektedir.

Nantes havuç tohumu ekimini ilkbaharın son aylarında yapılması gerekmektedir. Ekimi sıraya ekim yada mibzer ile ekim yapılmaktadır. 0,5-1cm derinlikte, 12-14 gün içinde çimlenme olur. Eğer ki şalgamlık olarak üretimi yapılacaksa siyah mor havuç yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprağın durumu siyah (şalgamlık) havuçtan alınacak verimi çok etkilemektedir. Ayrıca siyah havuç tohumlarının küçük oluşu, geç çimlenmesi gibi özellikleri nedeniyle toprak inceltilerek tohumun toprakla temasının tam olması sağlanmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP