Havuç Tohumu Çeşitleri. Kısa gün ve serin iklim bitkisidir. Özellikle çimlenme sonrasındaki erken dönemlerde soğuklara karşı dayanıklıdır. Ilıman bölgelerde kış aylarında yetiştirilmektedir. Havuç tohumu üzerinde sıcaklığın önemli yeri vardır. Yetişme anında düşük sıcaklıklar bitkinin çiçek oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum verim kaybı görülürken renginde de açılmalar meydana gelmektedir.
Havuç Tohumu Çeşitleri. Yüksek sıcaklıklarda ise ürünün şekil ve renginin değiştiği görülmektedir. En uygun sıcaklık 15 veya 20 derece arasındadır. Az ışıklı yüksek toprak neminde ve düşük sıcaklıklarda iyi verim vermektedir. Yetiştiricilikte yağış ve neminde önemli rolü bulunmaktadır. Sürekli yağışlarda üretim zorlaşmaktadır. Verimde düşme meydana gelmektedir.
Havuç derin gevşek bünyeli geçirgen organik maddelerce zengin, uygun oranda kireç ihtiva eden kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklarda en iyi sonuç vermektedir.
Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar tercih edilirken verim için milli ve tınlı topraklar seçilmelidir. Havuçlar yüksek toprak asidine karşı oldukça hassas, orta derecede tuza dayanıklıdır. En uygun toprak pH 6,5–7,5 arasıdır. pH 5’ in altında olduğu topraklarda verim istenen oranda alınamamaktadır.
Nantes havuç tohumu: Yapı olarak küçüktür veya tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Siyah havuç tohumu: Yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Mor havuç tohumu: Yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Şalgamlık havuç tohumu: Yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Kara havuç tohumu Yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahverengi tonlarındadır.
Havuç Tohumu Çeşitleri. Havuç yetiştiriciliğinde her çapadan sonra yağış durumuna göre sulama yapılmalıdır. Çünkü: havuç sebzesi suyu sevdiğinden iyi bir gelişim gösterebilmektedir. Havuç tohumu ekimi bölgenin iklim şartlarına göre şubattan kasım ayına kadar yapılabilmektedir. Ekim sıraya veya serpme olmak üzere yapılabilmektedir.
Serpme ekim yapılacaksa tohumların bir araya düşmemesi için toprak veya kumla karıştırılarak ekimi yapılmalıdır. Daha sonra üzerlerine 1 veya 2 cm kadar harçlı toprak konularak kapatılmalı ve tokmak ile hafifçe bastırılmalıdır. En iyi ekim derinliği 2 veya 3 cm olup daha derinlere düşen tohumların çimlenip toprak yüzeyine çıkmasında sıkıntı yaşanmaktadır. Dekara, 5 veya 9 kg tohum atılmalıdır. Bitki 3 veya 4 yapraklı olunca 1. çapalama yapılır. Yabancı otun durumuna göre değişmekle birlikte 7-8 yapraklı olunca 2. çapa yapılmalıdır.