Havuçta Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır. Hastalıklarla mücadele kültürel ve kimyasal olarak mücadelesi yapılmaktadır. Yaş çürüklüğü hastalığı, hastalıklı olan tarlada üretim yapılmamaktadır. Başka hububat bitkileri üretilmektedir. Sık dikim yapılmaması gerekmektedir. Bitki havalandırılması, çapalama yapılmaktadır. Yağmurlama sulama sisteminden kaçınılmaktadır. Bu şekilde, bitkilerin ıslanması önüne geçilmektedir. Hasta bitkiler yok edilmektedir. Etkin bir mücadelesi bulunmamaktadır. Dayanıklı havuç tohumu tercih edilmelidir.
Havuçta Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır. Yumuşak çürüklük çok sık olarak görülmektedir. Temiz havuç tohumu kullanılmaktadır. Ağır olan topraklarda dikimi veya ekim yapılmamaktadır. Mutlaka ekim nöbeti uygulanmaktadır. Depo şartlarında ise sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Kontrol edilen havuçlar ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Ancak, etkin ve ekonomik bir kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır.
Çökerten hastalığı, fide dönemindeyken görülmektedir. Bu şekilde görülen fide yatakları, boşaltılıp tekrar temiz toprak kullanılması gerekmektedir. Hastalıklı fideler ayıklanması gerekmektedir. Tohum ekimi sık yapılmamaktadır. Fazla sulama yapılmaması gerekmektedir. Özellikle aşırı gübreleme yapılmaması gerekmektedir. Ekim zamanına uygun ekim yapılmaktadır.
Beyaz çürüklük hastalığı, suyu tutan, çok rutubetli yerlerde geliştiği için böyle yerlerde drenaj ile toprak suyunun fazlalığını akıtmak gerekmektedir. Hasattan sonra, kalan hastalıklı bitki artıkları temizlenmektedir. Hastalık oluşmasına neden olan nem ve sıcaklık kontrol altında tutulması gerekmektedir. Depolara alınan ürünler, ıslak ve nemli olmamasına özen gösterilmektedir. Ancak, bu şekilde depo şartlarına konulursa hastalık yayılma göstermektedir.
Havuçta Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır. Külleme hastalığı, hastalık görüldüğü zaman mutlaka dayanıklı çeşitler kullanılmaktadır. Hastalık konukçusu olmayan bitkilerle münavebe yapılmaktadır. Hastalık görülen bitki tarladan uzaklaştırılmaktadır. Sık ekim yapılmaması gerekmektedir. Hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanmaktadır. Ancak, hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilmektedir.
Uyuz hastalığı, tohum ilaçlaması yapılmaktadır. Ancak, iyice karıştırılması gerekmektedir. Temiz ve sertifikalı havuç tohumu kullanılması daha uygun olmaktadır. Ekim nöbeti uygulanmaktadır. Yeşil gübreleme yapılması gerekmektedir. Sık ve aşırı sulama yapılmamaktadır. Ayrıca boğaz doldurma işleminden 15 gün sonra, birer hafta ara ile 6 sulama yapılmaktadır. Son olarak havuç tarımında hasat ekimden 3 ay sonra yapılmaktadır.