Havuca Hangi Gübre İyi Gelir. Kışlık ve geç yetişen havuç çeşitlerinde uzun süre büyüme ve gelişme devam ettiğinden gübreleme işlemlerine çok düzenli, yeterli ve aşırıya kaçmadan yapılması gerekmektedir. Yazlık, küçük ve erkenci havuç çeşitlerinde gübre uygulama işlemi daha kolay yapılmaktadır. Gübreleme yapılırken azotun yanı sıra potasyum da önemli olmaktadır. Bu iki element toprakta bulunursa havuç tohumu için verim ve kalite önemli ölçüde yükselmektedir. Havuç nitrat formundaki azotu sever verilmesi daha uygun olmaktadır. Potasyumu ise depolama gücü ve şeker oranını arttırmak için kullanılmaktadır.
Havuca Hangi Gübre İyi Gelir. Gübreler ekim işlemleri sırasında verilmesi uygun olmamaktadır. Gübreleme uygulaması bu şekilde yapılırsa çimlenme aşamasında düşüşler meydana gelmektedir. Sıralarda ciddi boşluklar oluşmaktadır. Gübre sırasında her zaman organik gübrelerin kullanılması en iyi verim ve kalite vermektedir. Özellikle erken dönemde, yoğun miktarda inorganik gübre kullanılması uygun olmamaktadır.
Havuç taze ahır gübresinden hoşlanmamaktadır. Taze gübre kullanımı havucun renginde bozulmalara yol açmaktadır. Daha sonra rengi mavi kırmızı olarak nitelendirilen bir renge döner ve erken çiçeklenme sorunu ortaya çıkmaktadır.
Toprakta tav sebebiyle gübreleme ekimden bir hafta öncesinde kadar yapılması gerekmektedir. Gübre verilmeden ekim yapılması havuç açısından sağlıklı olmamaktadır. Havuç tohumu gübre uygulama çimlenme tamamlanıp bitkiler 2 veya 3 yapraklı olduklarında gerçekleştirilmektedir. Genellikle yağmurlama sulama ile yetiştirilen havuç bitkisinde taban gübrelemeye ilave olarak ekimden 25 veya 30 gün sonra birinci üst gübreleme, 60 gün sonra ikinci üst gübreleme sulama öncesinde yapılması uygun olmaktadır. Havuç gübrelemede talaş gibi madde kullanımı verimi arttırmaktadır.
Havuca Hangi Gübre İyi Gelir. Dekara 8-10 kg. saf azot, 8-9 kg. fosfor ve 12-16 kg. potasyum içeren gübre kullanılması gerekmektedir. Toprak analizi yapıldıktan sonra, toprağın 10-15 cm kadar ve havuç tohumu ekimden en az 2 hafta önce yapılması gerekmektedir. Azotun yarısı ekim öncesinde yapılan gübrelemede verilmesi gerekmektedir. Kalan yarısı ise bitkiler 3 veya 4 yapraklı olduğunda yapılması gerekmektedir.
Havuç hasadı yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanına ve pazarlanacak olan havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılmaktadır. Olgunlaşma süresi çeşidine göre değişen havucun erkencilerinde bu süre 8-10 haftadır. Orta çeşitlerinde 12-13 hafta ve geçcilerde ise 16-18 haftaya kadar çıkabilmektedir. Ayrıca hasat işleminin erken yapılmasıyla sebzeler yeterli irilik, şekil ve ağırlık kazanamamaktadırlar.