Hemoroid (basur) teşhis ve tedavisi

Hemoroid (basur) teşhis ve tedavisi

ABONE OL
Ekim 23, 2023 11:46
Hemoroid (basur) teşhis ve tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hemoroidler anal kanalda yerlesmisanal kanalin içini örten tabakanin altindaki damarsal olusumlardir.

Iki hemoroid tipi vardir.

1-Dis hemoroid:Anal kanalin disindaki deri altindaki görülen sismis toplar damarlardir.Genellikle deri ile ayni renkte küçük bir sislik seklinde görülürler.Damar tikanipdolasim bozulunca daha fazla sisip sikayetlere neden olurlar.

2-Iç hemoroidleron barsagin anal halkaya yakin kisminda gelisen sis ve dolasimi bozulmus damarsal olusumlardir.Iç hemoroidler sistigi zaman anüsten disariya çikabilirler.

Hemoroidin Belirtileri

En sik görülen belirtituvalet kagidinda kirmizi parlak rekli veya tuvalette kan damlasi görmektir.Tikanmis hemoroidlerde pihti bulunur ve ağrılıdır.

Yanma
Anüste rahatsızlık
Kaşıntı

Hemoroidler nasil gelisir

Hemoroidler çok sıktır.50 yas civarindaki insanlarin yarisindan fazlasinda hemoroid vardir.Hemorodlerin olmasi her zaman sikayetin olmasini gerektirmez.Büyük abdest yaparken ikinma sonucunda basiç artarak hemoroid olusumunu kolaylastirir.Hamile kadinlarda hemoroidler çok soktir.Bebegin son barsak alanindaki baskisina bagli basiç artmasi nedeniyle meydana gelmektedir.Müzmin kabizlik ve ishal (devamli ikinma ve gaita geçerken tahrise bagli olarak) hemoroidlerin olusumuna katkida bulunur.

Hemoroidlerin Teshisi

Anüsten kan geldigini söyleyen tüm hastalarda anüs muayene edilmeliparmakla muayene edilmelidaha sonra anal kanala ve rektuma isikli bir cihaz sokularak anal kanal içi ve rektum gözlenmelidir.(Rijid Anoskopi-Rektoskopi)

ÖNEMLI= Rektumdan kan gelen hastalarin büyük çogunlugu utanma nedeniyle ilgili hekime basvurmamakta çesitli tedavi yöntemleri ile geçistirmege çalismaktadir.Bunlardan bazilari doktora basvursalar bile doktorun da ihmali sonucu anal muayene ve/veya Rektoskopi yapilmamakta hemoroid zannedilen bu hastalarin bazilarinda Rektum kanserleri kanama nedeni olmaktadir.Anoskopi/Rektoskopi yapilmasinin ana nedeni budur.

Hemoroidlerin Tedavisi

A-Tibbi tedavi :

Kabizliktan korunmalidir.

Diskilama sirasinda ikinmaktan kaçinmak gerekir

Alkolaci biberbaharatli yiyeceklerden kaçinmak gerekir.

Uzun süre hareketsiz oturarak yada ayakta kalmamalidir.

Düzenli egzersiz yapmalidir.

Bir çok fitilmerhemkrem mevcuttur.Binlar sismis damar ve çevresinin sisligini azaltmaga yardimci olurlar.

Özellikle diskilamadan sonra günde bir kaç defa ilik oturma banyolari (siddetli kanama sirasi hariç) yararlidir.

B-Diger tedavi yöntemleri
Asiri kanama oldugu zaman ve çok agri varsatibbi tedaviye ragmen rahatlamiyorsa su yöntemlere basvurulur.

Skleroterapi

Hemoroidal damarlarin ve dokunun büzüsmesine neden olacak bazi kimyasal maddeleri sis olan hemoroid pakesine igne ile enjekte etme yöntemidir.Genellikle 1.-2. derecede kanamali hemoroidlerin tedavisinde kullanilir.

Band Ligasyon

Hemoroid pakelerin lastik band ile baglanmasi sonucunda bir müddet sonra bogulan parçadüser ve yeri büzüserek alttaki damarsal yapilarin sismesi önlenmis olur.2.-3. derecede iç hemoroidlerde uygulanir.

Band Ligasyonu Dünya çapinda ve ülkemizde en sik kullanilan bir yöntemdir.

Cerrahi :

Hemoroidlerin ameliyatla çikarilmasi islemidir.Daha genis bilgi i.in genel cerrahi ile ilgili bir siteye basvurulmasi önerilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP