Soğanda Direkt Tohum Ekimiyle Üretim. Yemeklik soğanda, direk tohum ekimiyle üretiminde çeşit seçimi son derece önemlidir. Bu nedenle üretimi yapacağımız yöredeki ekolojik koşullara adaptasyonu denenmiş bir çeşit seçmek gerekir. Aksi halde üretim için gerekli bütün şartları tam alarak yerine getirsek dahi çeşit seçimi yanlış yapılmış ise üretimin başarılı olması mümkün değildir. Yörede denenmiş çeşitlerin dışına çıkmak daima risk taşır. Zira soğan tohumu çeşitlerinin hepsi ilk yılda yemeklik soğan iriliğinde soğan oluşturmaz. Bu yüzden çeşidin o yörede birinci yılda baş bağlayabilen bir çeşit olması gerekir.
Soğanda Direkt Tohum Ekimiyle Üretim. Uygun çeşidi seçtikten sonra sıra tarla seçimine gelir. Soğan ülkemizin aşırı yağış alan bölgelerimiz hariç her yerinde yetişir. Ancak yüksek verim ve kaliteye deniz ikliminden kara iklimine geçiş bölgelerinde ulaşır. Bu nedenle rekabet gücü alan bir üretimi bu bölgelerimizde düşünmeliyiz. Soğan üretiminde uygun tarla seçimi başarılı olmamızda önemli rol oynar.
Tarla seçerken toprak özellikleri yanında tarladaki yabancı ot yoğunluğu önem taşır. Çiftçi çok yıllık yabancı otların bulunduğu tarlaları tercih etmez. Yabancı ot mücadelesine bir yıl önceden başlar. Tarlada sonbaharda soğan tohumu köklerinin yoğun şekilde yayıldığı derinlik 20-25 cm dir.
Soğanda Direkt Tohum Ekimiyle Üretim. Soğan besin maddesi ve humusca zengin topraklarda başarılı sonuç verir. Soğan tohumu organik gübreyi yaz sonunda alır. Organik gübre bir ön kültürde verilmelidir. Soğan özellikle yaprak oluşturma döneminden itibaren başlayarak baş oluşturma döneminde de toprakta yeterli besin maddesi ister. Yaprak oluşturma dönemi iklim şartlarının uygun olduğu ilkbaharın yağışlı ve serin dönemidir. Bu dönemde toprakla yeterli besin maddesi mutlaka bulunmalıdır.
Doğrudan tohum ekim metoduyla yapılan yemeklik soğan üretiminde ekimden sonra selektif ilaçlarla yabancı ot mücadelesi başarılı olur. Herbicidler yetiştiricilikte sürekli olarak uygulanmaktadır. Üzerinde tohum kabuğunu taşıyan ilk yaprak ikiye katlanmış şekilde toprak yüzeyine çıkar. Bitki toprak yüzeyine çıktıktan uzun sonra bir süre fazla gelişme göstermez ise de gelişme daha çok toprak altında kök gelişmesi şeklinde olmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.