Domates verimini arttırmak için gübreleme yapmak gerekli olmaktadır. Bununla birlikte iklim, toprak isteği, sıcaklık, toprak hazırlığı, sulama, çapalama ve bakım işlemleri de verimi arttıran diğer yöntemler olmaktadır. Ancak, yanlış yada eksik gübreleme yapmak domatesler için olumsuz etki yapmaktadır. Ayrıca aşırı gübreleme sonucu hormonlu dediğimiz domates oluşumuna neden olmaktadır. Domateste verim artırıcı gübreler; potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmesi gerekmektedir.
Potasyum nitrat gübresi, yüksek oranda potasyum içermektedir. Domateste verim artırıcı gübreler; dane ve meyvelerin iri, dolgun ve sert renklerinin canlı olmasını sağlamaktadır. Ürünün gıda değerini şeker, protein, aroma maddeleri, vitaminler artırmaktadır. Meyve dökümünü en aza indirmektedir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırmaktadır. Ayrıca yeterli potasyumu alamayan domateslerde kalite, pazar değeri düşmektedir.
Bileşimindeki azot, meyve oluşumunu arttırmaktadır. Suda eriyen tüm gübrelerle ve ilaçlarla karıştırılarak verilmesi gerekmektedir. Kalsiyumlu bileşiklerle karıştırılması doğru bir yöntem olmamaktadır. Ayrıca magnezyum nitrat gübresi, bitkilerde yaprağın yeşil rengini veren klorofilin temel taşıdır. Klorofilin oluşmasını sağlayan çok önemli bir elementtir. Magnezyum iyonları protein sentezinde, ve domateste vitaminlerin oluşmasında rol alır.
Kalsiyum nitrat domateste verim artırıcı gübreler olarak bitkide hızlı ve gözle görülür şekilde gelişir ve büyüme göstermektedir. Domates tohumu için tercih edilen bir azot gübre kaynağı olmaktadır. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi katyonların bitki tarafından alımını teşvik etmektedir. Ancak, hücre duvarını sağlamlaştırır, bunun sonucunda daha iyi kalite, raf ömrü ve pazarlanabilir ürün hasadı elde edilmektedir. Hücre duvarının sağlamlığını arttırmaya, dolayısıyla bitkinin hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca toprak yapısının iyileşmesine, aynı zamanda yüksek verimli bir bitki için ideal kök gelişiminin oluşmasında etkili olmaktadır.
Amonyum nitrat, nitrat azotu bitkilerin hızlı gelişme ve ürüne yatma dönemlerinde kökler tarafından hızlı bir şekilde alınmaktadır. Ancak, amonyum formundaki azotun büyük bir kısmı ise toprak parçacıkları tarafından tutulmaktadır. Daha sonra azot bakterileri tarafından nitrat azotuna çevrilmekte ve azot eksikliği bu şekilde giderilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.