Domates Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır

Domates Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:25
Domates Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır

Domates Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır. Sıcak ve ılıman iklim sebzesi olarak bilinmektedir.  Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C isteği mevcuttur. Sıcaklık -2°C’ye düşerse, bitki tamamen zarar görmektedir Sonuçta verim de düşüşler meydana gelmektedir. Sıcaklığın  10˚C’nin altında ve 30˚C’nin üzerinde olması bazı sıkıntıları ortaya çıkarmaktadır. Örneğin  tozlanma ve döllenmede sıkıntılar  ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır. Domates derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yüksek, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları tercih etmektedir. Erken mahsul almak için kumlu- tınlı topraklar tercih edilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde toprakta dikkat etmemiz gereken en önemli husus pH değeri ve tuzluluktur. Bu nedenle  pH 5-7.5  civarında olmalıdır. Aynı zamanda toprakta aşırı tuz bulunmamalıdır.

Domates Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır.  Yetiştiriciliğe, önce toprak hazırlığı ile başlanmalıdır. Domates bitkisi derin köklü bir bitkidir. Bu nedenle toprağın derin sürülerek dikkatle hazırlanması verim açısından gerekli bir durumdur. Tarla tabanının 50 cm altında pulluk tabanı denilen geçirgen olmayan bir tabaka varsa bu tabaka sonbahar başlarında özel pulluklarla kırılmalıdır. Fide ile üretimde fidelik olarak sıcak yastıklar hazırlanmaktadır. Tohumların ekimi ocak nisan aylarında yapılmaktadır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilmektedir.

Domates fidesi, 3-4 gerçek yapraklı olduğunda seyreltme işlemi yapılmalıdır. Çevre koşullarının tarla hazırlığına imkân verdiği döneme kadar fidelerin fazla boylanmadan kalmasını sağlamak amacıyla havalandırma ve sulama faktörlerine çok özen göstermek gerekmektedir. Dikim için en uygun fide büyüklüğü 15-20 cm uzunluk ve kurşun kalem kalınlığını aldığı zaman olarak bilinmektedir.

Domates Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır. Dikim öncesi fide torbaları sulanır ve böylece torbadan kolayca çıkarılan topraklı fideler dikilmektedir. Fideler kök boğazına kadar dikilmelidir. Ancak derin dikimden   mutlaka kaçınılmalıdır. Toprak sıkıca bastırıldıktan sonra can suyu verilmelidir. Fidelerin yerlerine dikimi, donlar geçtikten sonra yapılmalıdır. Ayrıca fideler 3-4 gerçek yaprağa ulaştığında dikim işlemi gerçekleştirilmelidir.

Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir.  Dikim sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapmamalıdır. Fideler asıl yerlerine dikildikten iki hafta sonra birinci çapalama işi yapılmaktadır. Bundan 2-3 hafta sonra da ikinci çapalama gerçekleştirilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP