Domatesin günlük su ihtiyacı. Domates bitkisinde sulama karık veya damla sulama yöntemleri ile yapılmaktadır. Ancak kalite ve verim üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı genel olarak damlama sulama yöntemi kullanılmalıdır. Domates bitkisinin su isteği yetiştiği bölgenin toprak yapısını, hava koşullarına göre değişebilmektedir. Örnek verilecek olursa ağır killi topraklarda kumlu topraklara kıyasla daha az sulama yapmak gerekmektedir. Aynı zaman da domates çeşitlerinin de farklı olmasına bağlı olarak farklı sulama isteklerinin olması mümkündür.
Domatesin günlük su ihtiyacı. Domates tohumu nemden hoşlanan bir bitkidir. Domates bitkisi su noksanlığı yaşadığı durumlarda üst yapraklarında kıvrılmalar meydana gelebilmektedir. Toprağın çok ağır ve nemli olması durumunda bitkiler de hastalık görülebilmektedir. Çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşturma dönemlerinde toprakta bulunan nem eksikliğine bitkiler duyarlıdır. Domates bitkisinin suya ihtiyaç duyduğunu anlamak için bitkinin gövde bitiminin yakın yerinden 2-3 cm kazılması gerekmektedir. Sonuçta toprak nemli ise sulama yapılmaz. Ancak toprak kuru bir halde ise sulama işlemi yapılması için zamanın geldiği anlaşılmalıdır.
Günlük su ihtiyacının karşılanması için domatesin toprağa verildiği günden 3 gün aralıklarla sulama işlemi yapılmalıdır. Sulama işlemi yapılırken toprağın su emmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Toprak yumuşak yapılı ise fazla nem kaybetmeyeceği için aşırı sulama ihtiyacı olmaz ancak toprak kumlu ve killi bir yapıda ise su çekme özelliği az olduğu için sık sulama yapılmalıdır.
Yüksek pH’ ya sahip sulama suyu yüksek dozlarda kalsiyum ve magnezyum karbonat ve bikarbonatları içermektedir. Domatesin günlük su ihtiyacı. Bu tip sulama suyu koşullarında pH derecesini 5-6 seviyesine çekerek bitkinin su alımını sağlamak amacıyla asidifikasyon uygulamaları yapılması önerilmektedir. Bu uygulama P, Fe, Zn, Cu, Mn ve B gibi besin maddelerinin etkinliğini arttırarak damlama sulama sistemlerinde olası çözünmeyen tuzların birikimine engel olmaktadır.
Domates, toprağa ekildikten sonra 3’er gün aralıklarla su verilmektedir. Bu şekilde günlük su ihtiyacı karşılanmaktadır. Sulamayı yaparken toprağın su emmesine dikkat edilmektedir. Eğer toprak yumuşak yapılı oran toprağıysa fazla nem kaybetmeyeceğinden aşırı sulamaya gerek yoktur. Fakat toprağınız kumlu ve killi yapıdaysa su çekme özelliği az olacağından sık sulama yapılmalıdır.