Domates Budama ve Askıya Alma

Domates Budama ve Askıya Alma

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:23
Domates Budama ve Askıya Alma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Budama ve Askıya Alma

Domates budama ve askıya alma.  Ucuz ve bol vitamin kaynağı domates tohumu besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir. Turfanda da yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Bu nedenle her mevsimde tüketilebilmektedir.  Fidelerin dikiminden sonra domates bitkisinin iyi bir gelişme gösterebilmesi için, uygun ışık koşullarında, gündüz 17-26, gece 11-18 C sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Sera içi sıcaklık 10 oC altına, 35 oC ’nin üzerine çıkarılmamalıdır.

Domates budama ve askıya alma. Budama; öncelikle bitkide vegetatif-generatif dengeyi kurmak amacı ile yapılmaktadır.  Bitki için  çeşitli avantaj sağlamaktadır.  Budama işlemi üreticilerin, bitki örtüsünü ve meyve salkımlarını gözlemlemelerine ve dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Havalandırma sağlayarak hastalıkları da önlemektedir.  Budama tüm çeşitlerde yapılmak zorunda değildir. Genel olarak sırık ve bodur domates çeşitlerinden, sırık çeşitlerin bodur çeşitlerden daha fazla budamaya ihtiyaçları vardır.

Bitkinin gelişimini tek bir ana gövde üzerinde devam edecek şekilde olmalıdır. Çünkü tüm dış sürgünlerin çıkarılması yaygın olarak kullanılan bir budama çeşididir.  Domates bitkisinde budama; koltuk alma, uç alma ve yaprak alma şeklinde olmak üzere,  üç şekilde yapılmaktadır. Koltuk alma işleminde yaprak koltuklarından çıkan sürgünler 4-5 cm olduklarında budama yapılmalıdır. Yaprak alma da  ise yaşlanmış, sararmış ve hastalık lekeleri taşıyan yapraklar budanmalıdır. Uç alma yöntemi ise genel olarak çift ürün yetiştiriciliğinde uygulanmaktadır.

Askıya alma işleminin uygulanma amacı ise bitkilerin dik büyüyebilmelerini sağlamaktadır. Bunun yanında  ışık gören yüzeylerini artırmak, hava hareketlerini kolaylaştırmak, erkenciliği sağlamak, verim ve kaliteyi arttırmak, hastalık ve zararlılarla mücadeleyi kolaylaştırmaktır. Domates budama ve askıya alma.  Domates bitkilerini askıya almak için bitki sıralarına paralel olarak ve bitkilerin 2 metre üzerinden askı telleri gerilmektedir. Bu askı tellerine her bitki için ayrı ayrı olmak  üzere ipler bağlanmaktadır. Daha sonrasında  aşağıya sarkıtılmaktadır.

Bitkiler askı iplerine saat yelkovanı yönünde sardırılarak büyütülmektedir. Ancak aksi yönde de sardırılabilmektedir. İşlemin adını saat yelkovanı yönünde diye koymak unutarak tersi bir işlem yapmayı engellemektedir. Sarılıcı bir bitki özelliğine sahip olmayan domates bitkisinin büyüme ucunun, hiç olmazsa haftada bir veya her salkım için bir kez olmak üzere askı iplerine sardırılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP