Domateste Kullanılan Yaprak Gübreleri

Domateste Kullanılan Yaprak Gübreleri

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:34
Domateste Kullanılan Yaprak Gübreleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domateste kullanılan yaprak gübreleri. Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesi grubuna girmektedir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına düştüğünde bitki tamamen ölmektedir. Ancak, fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekmektedir. Domates derin, geçirgen, su tutma kapasitesi iyi, humus ve besin maddelerince zengin toprakları sevmektedir. Erkencilik için kumlu ve tınlı topraklarda tarımı yapılmaktadır.

Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sevmektedir. Toprak pH’sı 5-7 (hafif asidik) arasında, tuzsuz-az tuzlu  toprakları seven bir bitkidir. Ayrıca kazık kök derinlere inebilmektedir. Bu nedenle toprak derin sürülmelidir. Gerektiğinde pulluk tabanının kırılması gerekmektedir. Hava neminin % 70 olması ideal bir durumdur.  Ayrıca en az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde üreticilik yapılmalıdır.

Hem topraktan alt gübre, üst gübre, yaprak gübreleri şeklinde gübre çeşitleri verilmelidir. Verim ve kalite için önemli bir konudur. Topraktan verilen temel gübrelere alternatif olmayıp, yıl içinde görünen bazı besin maddeleri eksikliklerinin giderilmesi için yapılan ek bir gübrelemedir. Ayrıca bu gübreler bitkileri daha fazla su almaya teşvik ederek topraktan besin alımını arttırmaktadır.

Diğer gübrelemelere göre domates tohumu için yaprak gübrelemede verim artışı sağlanmaktadır. Domateste kullanılan yaprak gübreleri; toprak eksikliklerini düzeltmek ve düşük nem koşullarında toprağın bitkilere besin maddelerini aktaramamasının üstesinden gelmek için çok iyi yöntemdir. Ancak, serin olan sabah erken saatleri yada akşam üzeri yaprak üzerine püskürtülerek yapılması gerekmektedir. Kumlu topraklarda uygulama, toprak gübrelerine oranla daha fazla verim aldığı bilinmektedir.

Domateste kullanılan yaprak gübreleri;  Bitki besin maddelerinin solüsyon şeklinde yapraklara püskürtülerek verilmesine yapraktan gübreleme denir. Yıl içerisinde görülen besin maddesi noksanlıklarının geçici olarak giderilmesi amacıyla yapılan bir gübreleme şeklidir. Bitkilerin ana besin alım yerleri kökleridir. Yapraklardan su ve besin alımı köklere nazaran daha sınırlıdır. Yapraklar, kökler tarafından alınamayan diğer besin maddelerinin alımını sağlayan tamamlayıcı bölgelerdir.

Yapraktan uygulanan gübrelerde, gübrenin %90’ı bitki tarafından alınmaktadır. Toprağa benzer bir miktar uygulandığında; bitki gübrenin sadece %10’nunu kullanabilmektedir. Bir bitkinin temel besin ihtiyaçları olan azot, fosfor ve potasyumu; topraktan verilen gübrelerle sağlamak en etkili ve ekonomik yoldur. Fakat bitkinin ihtiyaç duyduğu ikincil besinler ve mikro besinleri yaprak gübreleri ile sağlamak mükemmel bir yoldur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.