X
Domates Tohumu Çeşitleri

Domates Tohumu Çeşitleri

ABONE OL
Mart 30, 2023 13:02
Domates Tohumu Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Tohumu Çeşitleri

Domates Tohumu Çeşitleri. Bilimsel adı Solanum lycopersicum olan domates bitkisi, Solanaceae familyasına aittir. Tek yıllık ve çok yıllık çeşitleri ile bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. İki çenekli ve otsu bir bitki olan domates tohumu yaşlandıkça odunsu bir bitkiye dönüşmektedir ve 2 m kadar derinliğine inen kazık kök sistemine sahiptir. Meyvelerini ise salkımlar halinde üretmektedir. Gövdesinin üstünde bulunan üç tomurcuk, gelişimleri son bulduğunda domates meyve üretmek için yan gözlere işaret göndermektedir.

Yaprakları genelde birleşik yapıda olmaktadır. Bu anlamda bazı çeşitlerin ise 5-7 yaprakçıktan oluşan 10-25 cm uzunluğunda basit yaprakları bulunmaktadır. Salkım dalları ve yapraklar küçük tüylerle kaplıdır.

Domates Tohumu Çeşitleri. Çiçekler sarı olmakta ve bu çiçekler korolla üzerinde beş adet taç yapraktan oluşmaktadır. Böylece çiçeklerin çapları 1-2 cm civarındadır ve uç meristem dokuda gelişmektedirler. Dünyanın en çok yetiştirilen bitkilerinden biri olan domates için  ticari anlamda oldukça büyük bir pazara sahiptir demek mümkündür. Bu nedenle günümüzde ise 9.000’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Domates tohumu gelişme formları dikkate alınarak sınıflandırıldığında üç ana grupta incelenmektedir. Bunlar; Sırık (Indeterminate, Yarı sırık (Semi-determinate) ve Bodur (Determinate) şeklinde sıralanmaktadır.

Domates Tohumu Çeşitleri. Açık alanda domates yetiştiriciliği için domates tohumu ekiminden hasat süresine kadar ortalama 80-100 gün, fide dikiminden hasat süresine kadar ise ortalama 60-80 günlük bir zaman dilimi olmaktadır. Sofralık domatesler gönderilecek pazarın uzaklığına bağlı olarak farklı olgunluk dönemlerinde veya farklı zamanlarda hasat edilmektedir. Bu nedenle uzak pazarlar için domatesin rengi yeşil-pembe iken hasat yapılması uygundur. Buna karşılık domates fazla uzak olmayan pazarlara pembe-kırmızı renkteyken hasat edilmesi uygundur. Domatesler salçalık, kurutmalık veya hemen tüketime sunulacak ise tam kırmızı-koyu kırmızı renkte hasat edilmelidir.

Sırık kategorisindeki domateslerin gelişmesi sürekli olarak devam etmektedir. Böylelikle bitkiler çiçek salkımları arasında sabit sayıda yapraklara sahip olmaktadır. Bu çeşitler ağırlıklı olarak seralarda kullanılmakta olup, zirai açık tarlada yetiştirilirse, mutlaka desteğe ihtiyaç duyacaklardır. Yarı sırık grubundaki domateslerin, dallarının gelişimi sürekli olarak devam etmektedir. Bu çeşit özellikle açık arazi yetiştiriciliğine uygun olmaktadır. Domatesin bodur çeşitlerinde, yan dalların gelişimi, çeşide bağlı olarak, belli bir çiçeklenme sayısından sonra durmaktadır. Domates Yetiştiriciliği ve Domates Tohumu Çeşitleri İle İlgili Detaylı Bilgi Almak İçin Lütfen Ziraat Mühendislerimizle İletişime Geçiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.