Herpes Symplex Virüs – HSV

Herpes Symplex Virüs – HSV

ABONE OL
Aralık 19, 2023 07:03
Herpes Symplex Virüs – HSV
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nedir

İnsanlarda en sık enfeksiyona neden olan virüstür. DNA grubu viruslardandır. İki major tipi vardır; Burada her ikisine de değinmekle birlikte esas olarak genital bölgeyi ilgilendiren tip 2 den bahsedeceğiz.

HSV Tip 1: Dudakta uçuğa neden olur.Pek çok hasta,hastalık başlamadan önce hastalığın başlayacağını batma,iğnelenme ve hassasiyet gibi belirtilerle önceden anlayabilir.Bir çok insanda virus bulunmasına rağmen herkeste enfeksiyon oluşmaz ve bunun nedeni tam olarak açıklanamamaktadır.Virus genellikle çocukluk çağında taşıyıcı birinden alınır.İlerleyen yaşlar içinde stres,halsizlik,yorgunluk ve fazla miktarda güneş ışığına maruz kalma ile tekrar aktifleşebilir.Uçuk oldukça bulaşıcıdır.Veziküllerin ( içi sıvı dolu kabarcıklar ) olduğu dönemde bu kabarcıklara dokunarak vücudun başka bölgelerine de bulaştırmak olasıdır.Göz,burun,ağız ve cinsel organları ellemekten özellikle kaçınılması gerekir.Sık sık elleri yıkamak faydalı olacaktır.Tip 1, öpüşmekle,yemek malzemeleri veya havluların paylaşılması ile alınabilir.Virusa maruz kalındıktan kısa bir süre sonra dudak,ağız,çene,burun ve yanakta lezyonlar ortaya çıkmaya başlar.Kendiliğinden iyileşebilmekle birlikte virusa direk etkili bir tedavi şekli yoktur.Ancak Şikayetleri giderici ya da enfeksiyonun yayılmasını azaltıcı ilaçlar vardır.

HSV Tip 2: Bu tipe,genital herpes de denir.Genital bölgede veziküller,şişlikler ve kızarık cilt ülserleri şeklinde bir klinik tabloya neden olur.Genital herpes,tip 1 e nazaran çok daha bulaşıcıdır.Öpüşme, cilt teması ve vajinal,oral ya da anal cinsel ilişki yoluyla bulaşır.Hayatı tehdit edici bir enfeksiyon olmamakla birlikte hayat boyu zaman zaman tekrarlayacaktır.Bulaşıcılık;görünür bir klinik lezyon olmaksızın da söz konusudur.Bu nedenle enfeksiyon,taşıyıcı olduğunu bilmeyen kişiler tarafında da sessiz bir şekilde yayılmaya devam edecektir.

HSV li gebe kadındaki virus ( özellikle tip 2 ),normal doğum sırasında bebeğe de bulaşarak,yenidoğanın cilt, ağız,akciğerler ve gözlerinde enfeksiyona neden olabilmektedir.Eğer bebeğin kanına geçer ise beyin ve diğer önemli organlarda çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.Amerika’da 12 yaşından büyük 45 milyon enfekte kişinin bulunması yaygınlığın boyutunu göstermektedir.Tüm Amerika’da 15 ile 45 yaş arası kadınların 1/4 ü,erkeklerin ise 1/5 inin enfekte olduğu bilinmektedir.Giderek,özellikle ergenlik yaşlarında ve genç erişkinlerde hızla yayılmaktadır.

Belirtiler: HSV 2 ile enfekte olan bir çok kişide gözle görünür bir lezyon bulunmaz.Bölgesel bir yangı,hassasiyet ve acıma ile birlikte ortaya çıkan veziküller patladığında küçük cilt ülserleri haline gelirler ve genital bölgede oldukları için idrarla temas ettiklerinde yanma meydana gelir.Kasıktaki lenf bezleri ağrılıdır,ateş başağrısı ve genel bir hastalık hissi vardır.Genellikle virus alındıktan bir hafta kadar sonra enfeksiyon belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

İlk enfeksiyon en ağır olanıdır.Enfeksiyonu geçirenlerin % 40 ı tekrar enfekte olmazlar.Geri kalanı ise bir yıl içinde 4-5 kez nüks enfeksiyona maruz kalabilir.Nüks enfeksiyonlar sıklıkla,cinsel ilişki,güneş ışığına maruziyet ve stres sonrasında ortaya çıkmaktadır.

Herpes virus ile doğum sırasında enfekte olan bir yenidoğanda klinik belirtiler doğumdan yaklaşık 10-11 gün sonra ortaya çıkmaya başlayacaktır.Sıklıkla ciltte veziküller,kızarık ve bol sulanan bir göz vardır.Kana geçerse beyine ulaşarak letalji,aşırı duyarlılık ve konvülsiyonlara neden olabilir.Eğer akciğerlere ulaşırsa, solunum güçlüğüne neden olur ki genellikle bebeği ventilatöre bağlamak gerekir.

Teşhis: Genellikle doktorunuz,seksüel öykünüz,klinik bulgular ve muayene bulgularından yararlanarak tanı koyacaktır.Gerek duyulduğunda ciltteki enfekte ülserlerden sürüntü ile laboratuar tetkikine de gidilebilir.HSV tip 2 cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfından olduğu için muhtemelen doktorunuz cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar ( frengi,bel soğukluğu,klamidya,şankroid ve AIDS ) için de tetkikler isteyecektir.

Korunma: Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için enfekte kişilerin özellikle semptomatik dönemde cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir.Ayrıca mutlak suretle partnerlerini enfeksiyon hakkında bilgilendirmeleri ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmaları şarttır.

Enfekte gebe kadınlar ise vajinal doğumdan kaçınmalı,doğum sezaryen ile gerçekleştirilmelidir.Gebelik öncesine herpes enfeksiyonu geçirmiş olanların gebe kaldıklarında doktorlarını bu konuda uyarmaları gerekir.

Tedavi : Tedavide oral ve topikal ( lokal ) yolla alınan asiklovir,famsiklovir ve valasiklovir preparatları virüsü yok edememekle birlikte enfeksiyonun daha hafif ve çabuk geçmesini sağlarken nükslerin daha az ve seyrek gelmesine neden olacaktır.Eğer kana bulaşma sonucu yaygın enfeksiyon meydana gelmişse aynı ilaçların damar içi formları tercih edilmelidir.

Ne zaman doktor ?: Genital bölgenizde anlatılan tarzda bulgulara rastladığınıda mutlaka doktorunuza görünmenizde yarar olacaktır.Gebeliğinizde ise önceden geçirilmiş bir enfeksiyon söz konusu ise mutlaka doktorunuzu uyarınız.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP