Astım hastalığının en önemli özelliği, belirtilerin zaman zaman ortaya çıkmasıdır. Hasta bu kriz dönemleri dışında tamamen normaldir. Bu iyilik dönemlerinin süresi hastadan hastaya farklılık gösterir. Kimi hasta, yılda birkaç kez hafif bir astım krizine girerken, kimi hastada isesık tekrarlayan, tedaviye zor cevap veren astım krizleri görülür. Hastalık belirtilerinin sabaha karşı şiddetlenmesi de astıma ait tipik bir özelliktir.
Hastaların duyarlı oldukları alerjene göre, astım krizleri de yılın belirli dönemlerinde ortaya çıkar. Örneğin, polenlere karşı alerjik kişilerde hastalık belirtileri belirli aylarda görülür ki, bu çoğu zaman, bahar ve yazın ilk aylarıdır. Buna karşılık ev akarları gibi yılın her mevsiminde karşılaşılabilen alerenlere bağlı astım krizleri ise yılın her mevsiminde meydana gelebilir.
Genel olarak, astımkrizleri, havaların değişken olduğu, sonbahar ve ilkbahar aylarında daha sıktır. Hastalık, havanın sıcaklığı, basıncı, nem miktarı… gibi birçok meteorolojik parametre ile yakından ilgilidir.
Bazı hastalar, astım krizinin başlayacağını önceden hissedebilirler. Burunda, boğazda kaşıntı ve gıcık hissi, esneme, hapşırık krizleri… gibi öncü belirtiler olabilir.
Özellikle iyi tedavi edilmemiş hastalarda belirtiler sürekli bir hale dönüşübelir ki, bu tabloya kronik astım ismini veriyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.