Astım – Ciddiyeti – Tedavisi – Belirtileri

Astım – Ciddiyeti – Tedavisi – Belirtileri

ABONE OL
Nisan 24, 2024 16:29
Astım – Ciddiyeti – Tedavisi – Belirtileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ASTIM
BELİRTİLER
* Hırıltılı nefes alma;
* Nefes almada zorluk;
* Göğüste ağrısız sıkışma;
* Aşırı salgjnın öksürükle çıkarılması.

ACİL DURUM BELİRTİLERİ
* Nefes almada aşırı zorluk;
* Yüzde ve dudaklarda mavimsi bir renk;
* Şiddetli anksiyete;
* Nabız yükselmesi;
* Terleme.
Göğüste zaman zaman meydana gelen bir sıkışma, öksürük, hırıltılı nefes alma ve nefes alma zorluğu ile kendini gösteren astım, polen, küf sporları, hayvan tüyü veya ev tozu akarı gibi şeylere şiddetli bir alerji nedeni ile ortaya çıkabilir. Fakat sebebi çoğu zaman bilinmez. Solunum yolu enfeksiyonları, fiziki çalışma ve aspirin dahil olmak üzere antienflamatuar ilaçlar astıma sebep olabilir veya astımı şiddetiendirebilir. Bir zamanlar duygusal sarsıntıların astım krizlerine yol açan faktörlerin önde gelenlerinden biri olduğu düşünülüyordu, fakat araştırmalar bunun daha önceden sanıldığından daha az önemli olduğunu ortaya koymuştur.

Diğer alerjilerde olduğu gibi, IgE antikorları aller-jenlerle reaksiyona girer ve bu durum histamin ve diğer kimyasal maddelerin salgılanmasına yol açar, bunun sonucu adalelerde hafifleme ve akciğer hava yollarının yüzeylerinde şişme ve artan salgı meydana gelir. Şişmiş /bronşlardan geçen havanın akımı sınırlandırılmış olur, bu da nefes verirken en yüksek sesi çıkaran bir hırıltılı nefes alıp verme durumunu meydana getirir.

Astım yaklaşık 10 milyon Amerikalı’da vardır. En büyük sıklıkla çocuklarda görülür ve genellikle kalıtıma bağlı bir durumdur. Astım bulaşıcı değildir ve çocukluk boyunca kronik kalabilir. Astım, çocuklarda kronik hastalığın en belli başlı nedenidir. Çocukların yüzde 10’una kadar bir oranında astım buiunur. Erkeklerde kızlara kıyasla iki misli görülür. Vakaların , yaklaşık yarısı on yaşından önce meydana çıkar; bir \ diğer üçte biri kırk yaşından önce ortaya çıkar. Yetişkin nüfusun astımlı oranı yüzde 3 ile 5’ten fazla olmayışı, bazı çocukların büyümekle bu sıkıntıdan kurulabildiklerinin bir belirtisi olmaktadır.

Teşhis. Astımda en önemli belirti nefes almada zorluktur. Genellikle bunun yanında, hava daralmış olan bronşlardan dışarıya doğru zorla itildiğinde bir hırıltı sesi bulunur. Sıklıkla üst üste tekrarlanan hareketler halinde ve bazen salgı çıkaran bir öksürük de çok tipiktir. Bir astım krizinin semptomları rahatsız edici bir allerjene maruz kaldıktan sonra birkaç dakika içinde ortaya çıkar fakat hiçbir görünür sebep olmaksızın da ortaya çıkabilir.

Doktorlar, astım teşhisine yardımcı olmak için çeşitli testler kullanırlar. Bir göğüs röntgeni, komple fiziki muayene ve özel akciğer (pulmoner) testler gerekli olabilir. Doktorunuz aynı zamanda sizden, nöbetlerin belirli bir düzene göre olup olmadığını anlamak için, ve böylece muhtemel nedenlerin listesini kısaltmak için, bir günlük tutmanızı isteyebilir.

ASTIM NE KADAR CİDDİDİR?
Astım nöbetleri tehlikeli olduklarından daha fazla, rahatsız edicidir. Özellikle, nefes alma sadece kısmen sınırlandırıldığı zamanlarda. Nöbetler birkaç dakikadan birkaç saate kadar ve hatta bazen günlerce sürer. Sıklıkla, bir soğuk algınlığı astım nöbetini başlatan şeydir ve astımın belirtileri soğuk algınlığı sürdüğü müddetçe devam edebilir. Astım krizleri, hava akışı ciddi şekilde engellendiği zaman tehlikeli olabilir. Astımı olan bir şahıs bir doktorun devamlı bakımı altında bulunmalıdır. Yardımla nöbetler kontrol altında tutulabilir, öyle ki zarar verdiği veya hayatı tehdit ettiği durumlar nadir kalır.

Tedavi. Astım hava yollarının bir hastalığıdır ve bir krizin gelmesi için alerjiler tetiği çeken olay olabilir. Dolayısıyla astım için yapılacak tedaviler diğer alerji tipleri için yapılanların aynıdır. Birinci adım zarar veren alerjenlerden mümkün olduğu kadar kaçınmaktır, tabii eğer ailerjen belirlenebilir-se. örneğin, eğer allerji polene karşıysa, mevsimin en kötü zamanının büyük bir kısmını kapalı yerde,filtreden geçmiş havası bulunan bir çevrede geçirmek yardımcı olabilir.

Eğer problem toz ise, eviniz mümkün olduğu kadar tozdan arınmış tutulmalıdır. Eğer problem hayvan tüyüyse, ailerjen üreten hiçbir ev hayvanını buiundurmamalısınız. Çoğunlukla hiçbir neden bulunamaz.

Alerji uzmanı, krizleri önlemeye yardımcı olan kromolin denen bir ilacı reçete ile verebilir. Bu ilaç genellikle çocuklar ve genç yetişkinler için devam dozu olarak verilir. Buna ilaveten teofilin, solunum yoluyla alınan bronkodilatörler ve ağızdan verilen steroidler derhal rahatlamayı sağlamak için kullanılır.

ASTIM VE HAREKET
Bazı kişilerde astım krizleri hareket nedeni ile ortaya çıkar. Fakat bu, hayatınızdan bütün fiziki hareketliliği kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Nefes almayı rahatsız hale getirebilmesine rağmen, düzenli egzersiz akciğerlerinize zarar vermez ve genel sağlık için önemli bir nokta olan, adalelerinizi esnek (uygun pozisyonda) tutmaya yardımcı olur.

Hareket yaptıktan sonra astım krizi gelmesinin sebebi bilinmemektedir. Hafif egzersize kıyasla sert ve şiddetli egzersizin astım krizine yol açma olasılığı daha yüksektir. Soğuk havada genellikle kapalı yerde egzersiz (beden hareketleri) yapmak daha uygundur, çünkü soğuk ve kuru hava belirtileri şiddetlendirir.

Soğuk havada dışarıya çıktığınız zaman ağzınızın ve burnunuzun üzerine mutlaka yumuşak bir atkı sarınız veya bir soğuk hava maskesi kullanınız, sadece kısa bir mesafe yürüyecek olsanız bile. Aynı zamanda burnunuzun, akciğerlerinize giden havayı ısıtıp, süzüp, nemlendirebilmesi için burnunuzdan nefes alınız.
Egzersiz yapmaya başlamadan hemen önce astımı önleyici ilaçlar almak da yardımcı olabilir. Etkili olan ilaçlardan bazıları albuterol aerosol-dür ve bazı kişiler için kromolin aerosol veya toz yararlıdır. Eğer astımınız varha, muhakkak doktorunuzla yaşam tarzınızın arasına egzersizi nasıl katabileceğiniz konusunda görüşünüz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP