Polen Allerjisi

Polen Allerjisi

ABONE OL
Aralık 27, 2023 16:21
Polen Allerjisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Polenler ya da halk arasında adıyla “çiçek tozları”, tohumlu bitkilerde erkek organların başçıklarında bulunan ve daha sonra dağılan erkek döl hücleridi. Bunlar, rüzgarla, böceklerle ve kuşlarla bir çiçekten ötekine taşınarak üremeyi sağlarlar. Arılar ve böcekler tarafından bitkiden bitkiye taşınan polenler insanlar için nisbeten zararsızdır, çünkü bunlar iri taneli olduğu gibi yapıları da biraz balmumu gibidir. İnsan sağlığı açısından asıl önemi olan, 20-60 mikron büyüklüğündeki, rüzgarın da etkisiyle havaya karışıp çok uzak mesafelere yayılan polenlerdir.

Her bitkinin kendine özgü bir polen zamanı vardır.Örneğin, hem yaprak döken hem iğne yapraklı ağaçlar ilkbaharda polen çıkarırlar. Otlar ve çoğu çiçekler ise haziran ve temmuz aylarında polen yayarlar. Geç açan ağaçların polenleri yaz sonunda atmosfere karışır. Büyüme mevsiminin uzun sürdüğü sıcak iklimlerde yılın 8-9 ayı atmosferde polen bulunur. Buna karşılık, daha kısa büyüme mevsimleri olan iklimlerde ise polenler daha kısa süre atmosferde kalırlar.

Polenlerin alerjik hastalıklara neden olma potansiyelleri farklıdır. Alerjik reaksiyonların oluşması için bir metreküp havada 20 kadar polen bulunması yeterli olmaktadır. Bir tek köknar kozalağının birkaç milyon polen saçabilmesi, polenlerin ne kadar çok olabileceğini göstermektedir.

Havadaki polen miktarları meteorolojik koşullara bağlı olarak değişiklik gösterirler. Sıcak, kuru ve rüzgarlı günlerde daha çok polen bulunur. Rutubetli, yağmurlu günlerde ise polen su ile yere indiği için, solunan havadaki miktarlarda azaları. Gün doğumu ile sabah saat 8 arası da polenlerin bol olarak bulunduğu zaman dilimidir.

Polenler rüzgarın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınabilirler. Hava içinde, kapı ve pencerelerden evlere girerler, hatta pencere tellerinden de geçebilirler. Bakımları iyi yapılıyorsa, merkezi havalandırma sistemlerinin filtreleri polenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirler.

Gelişmiş ülkelerde, polen mevsimlerinde, yayın organlarında (radyo, televizyon, gazete), günlük hava durumu raporlarında o günkü polen durumu hakkında bilgi vermek va alerjisi olanların da buna göre önlemler alması çok yararlı olmaktadır.

Polenler daha çok alerjik nezleye neden olurlar. Büyüklükleri 20-60 mikron arasında olduğu için bunların solunum yollarına girmeleri zordur, ancak parçalanan polen taneciklerinin akciğerlerin en uzak bronşlarına kadar girebilecekler ibelirlenmiştir.

Polenlere bağlı solunum yolu alerjisinin özelliği, hastalık belirtilerinin polen mevsimine özgü olmasıdır. Buna karşılık ev akarları veya kediye ait alerjenler tüm yıl boyu bulundukları için, bunlara ait belirtiler de yılın tüm aylarına yayılmıştır.

Polenlere alerjisi olanların alması gereken önlemler:
· Sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabahın erken saatlerinde sokağa çıkmayın.
· Kapı ve pencereleri sıkı sıkı kapatın
· Dışarı çıkmanız mutlaka gerekli ise ağız ve burnu koruyan maskelerden yararlanın
· Açık havada egzersiz yapmayın
· Evde ve arabada, mümkünse filtleri klima sistemleri kullanın
· Gözlük kullanıyorsanız bunları düzenli olarak akan suda yıkayın
· Saçlar çok polen tutabileceğinden, her gün yatmadan önce mutlaka saçlarınızı yıkayın
· Üzerinize yapışan polenlerden kurtulmak için, günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP