Alerjik rinit mevsimindeyiz

Alerjik rinit mevsimindeyiz

ABONE OL
Aralık 23, 2023 17:35
Alerjik rinit mevsimindeyiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Burunda tıkanıklık, akıntı, hapşırma, göz yaşarması ve boğazda kaşıntı en yaygın belirtileri…

‘Alerjik Rinit’ baharın gelmesiyle birlikte artışa geçti. Uzman Dr. Bülent Ulusoy, hastaları, ev tozlarından, tüylü giyeceklerden, rutubeli yerlerden uzak durmaları konusunda uyardı.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr.Bülent Ulusoy, Alerjik rinitin, toplumda sık görülen alerjik hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Ulusoy, “Perenial alerjik rinit genellikle ev tozu akarları, mantarlar, böcekler ve hayvan tüyleri nedeniyle gelişirken; mevsimsel alerjik rinit polenler ve mantarlar gibi çeşitli ev dışı alerjenlerle ortaya çıkmaktadır. Alerjen denilen maddeler vücuda girerse (gözü kaplayan zardan, burun veya boğazdan) bağışıklık sistemi bu alerjene karşı bir yanıt oluşturur. Normal şartlar altında bu yararlı, doğal bir korunmadır. Bazı kişilerde alerjenlere karşı bağışıklık sistemi aşırı bir reaksiyon göstermektedir. Bu maddelere alerjen, kişilere ise alerjik denilmektedir. Bağışıklık sisteminin bu reaksiyonu sonucu burun etleri, burun içini döşeyen mukoza denen örtü şişer ve bol miktarda akıntı oluşur. Alerjik rinit, alerjik konjunktivit (göz nezlesi), aspirin alerjisi ve astımla birliktelik gösterebilir” dedi.

BELİRTİLER: AKINTI, KAŞINTI, HAPŞIRMA…

Belirtilerinin burunda tıkanıklık, akıntı, kaşıntı, hapşırma, göz yaşarması, koku almada bozukluk, kronik öksürük ve boğazda kaşıntı gibi şikâyetlerle göründüğünü anımsatan Ulusoy, “Özellikle alerjik olan anne ve/veya babaların çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır. Her yaşta görülebilmesine rağmen hastaların yüzde 80’inde 20 yaş altında ortaya çıkar. Kentsel alanlarda kırsal alanlara göre daha fazla görülmektedir. Gebelikte ve ilk yılda annenin sigara içmesi de risk faktörü olarak bilinmektedir.

KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Alerjik Rinit’ten korunmak için ev tozu akarlarından korunmanın gerektiğini belirten Ulusoy korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Yatak odası ve oturma odasında halı olmamalı, mobilyalar haftada 2 kez vakumlu temizleyicilerle temizlenmeli, Tüylü giyecekler ve eşyalar kullanılmamalı. Alerjisi olanlar mümkünse temizlik yapmamalı, yapmak zorunda iseler temizlik esnasında ve sonrasında 30 dakika maske kullanmalı, nemlendiricilerin kullanımı kısıtlanmalı, yastık ve yatakların sentetik olanları tercih edilmeli ve yatak takımları haftada bir kez 60 derecede yıkanmalı, çocuklar tüylü oyuncaklardan mümkün olduğunca uzak durmalı, Polen kaynaklarından (çayır, çimen ve ağaçların bol olduğu yerler) uzak durulmalı, özellikle kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarı çok arttığı için dışarı çıkılmamalı, rutubetli evler, bodrum katı, banyo, küvet ve lavabolar mantarların üremesi için uygun ortamlar olduğu için buralarda mantarları öldürmek için fungisidler kullanılmalı ve buralardan mümkün olduğunca uzak durmalı, kuş, kedi, köpek gibi tüyleri dökülen hayvanlar evden uzaklaştırılmalı. Sigara dumanı ve parfüm gibi iritanlardan uzak durulmalı.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP