X
Geçici dövmeler alerji nedeni

Geçici dövmeler alerji nedeni

ABONE OL
Aralık 23, 2023 17:34
Geçici dövmeler alerji nedeni
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dövme alerjisi kızarıklık ve kaşıntı ile başlıyor, sonra sulu ve sızıntılı bir yaraya dönüşüyor.

Vücudun herhangi bir yerine dövme yaptırmak isteyen kişiler; gerçek dövmenin yapımında çekilen acı ve silinmesindeki zorluk nedeniyle tercihini geçici dövmeden yana kullanıyor. Uzmanlar, dekoratif vücut süsleme amaçlı kullanılan geçici dövmelerin alerjik reaksiyonlara sebep olduğunu söylüyor.

Bursa Ren Tıp Merkezi’nden Dermotoloji Uzmanı Dr. Neval Bayazıt, genellikle tatil yörelerinde birçok kişi tarafından yaptırılan geçici övmelerin neden olduğu alerjik reaksiyonlarla oldukça sık karşılaşılmaya başlandığını ifade etti.

Dr. Bayazıt, “Kış turizminin yaygınlaştığı günümüzde, otellerin bu hizmeti vermesinden dolayı kış mevsiminde de bu tür alerjilere rastlanabilmektedir. Vücutta ufak ve geçici bir değişiklik yapmak gibi masum bir amaçla yaptırılan geçici dövmeler ne yazık ki tatilimizi zehir edebilmektedir. Geleneksel olarak kullanılan kına, Lawsonia İnermis adlı bitkiden elde edilir. Bu bitki yüzyıllardan beri kullanılmakta olup, çok nadir olarak alerjik yan etkiler bildirilmiştir. Ancak tatil yörelerinde kullanılan geçici dövmelerde, rengini siyahlaştırmak için kınaya Parafenilen diamin maddesi eklenmektedir. Saç boyalarında, kürk boyalarında, fotoğrafçılıkta kullanılan bu madde; yüzde 15 ‘lere kadar çıkabilen oranda eklenebilmektedir. Toplumun yüzde 1-2 ‘sinde bu maddeye alerji gözlenmektedir ve geçici dövmelerde gelişen alerjik reaksiyonlarda esas sorumlu etken olarak belirtilmektedir.” diye konuştu.

Dövme alerjisinin belirtilerinin kızarıklık ve kaşıntı ile başladığını anlatan Dr. Bayazıt, daha sonra deriden 2-3 milimetre yükseklikte bir kabarıklık haline geldiğini, bunun da iki gün içinde sulu, sızıntılı bir yaraya dönüştüğünü kaydetti.

Bu durumda yapılması gerekenin mutlaka bir dermatoloji uzmanı hekime başvurmak ve bu bölgeyi sudan ve mikroptan korumak olduğuna dikkat çeken Dr. Bayazıt, tedavide özel bir takım ıslak pansumanlar, allerjiye yönelik çeşitli ilaçlar ve bazen üzerine eklenen enfeksiyon nedeniyle antibiyotikler kullanıldığını açıkladı.

Bayazıt, şöyle devam etti: “İyileşme süresi diğer Kontakt Dermatitlere (temas ekzeması) göre daha uzundur, bir-bir buçuk ay sürebilir. Geçici dövme yaptıran kişilerin daha önceden herhangi bir alerji hikayesi bulunmasa da bu tür alerjiler görülebilmektedir. Geçici dövme alerjisinden korunabilmek için dövme yaptırmadan önce dermatolog tarafından yama testi adında bir alerji testi yapılması önerilebilir veya dövme yaptırmaktan kaçınılabilir. Dövme alerjisi olan kişilerin bu işlemi tekrar yaptırmaları halinde; tüm vücuda yayılabilen şiddetli alerjik reaksiyon geliştirme riskleri vardır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.