Süt otu verimi nasıldır? Lolium Multiflorum süt otu olarak da bilinmektedir. Geniş yapraklı , çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Özellikle süt verimini arttırdığından dolayı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılmıştır. Süt otu tohumu enerji ve protein değeri çok yüksek olan süt otu yeşil ot olarak yedirildiği gibi kuru ot olarak ve silajı yapılarak da değerlendirilir.
Ekimden önce tohum yatağına 15 kg/da 20-20-0 (NPK) verilmektedir. İlk çıkıştan 15 gün sonra 20 kg/da Amonyum nitrat (%33) uygulanması uygundur. Ekim – Kasım aylarında don görülen bölgelerde çıkıştan sonra gübre tavsiye edilmemektedir. Her biçimden sonra 15-20 kg/da şeker gübresi ile gübreleme yapılmaktadır. Gübreleme biçimden hemen sonra, otların toplanmasının ardından yapılmaktadır. Gübre uygulandığı zaman yaprakların kuru olmasına dikkat edilmektedir. Ekimden önce tarlaya hayvan gübresi uygulandığında daha yüksek verim alınmaktadır.
Süt otu verimi nasıldır? Sonbahar ekimi için Ege ve Akdeniz bölgelerinde Ağustos sonundan Ocak sonuna kadar, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Ağustos 15’den Kasım sonlarına kadar, iç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde Ağustos, 15’den Ekim ayı sonlarına kadar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ağustos sonundan Kasım sonuna kadar ekim yapılabilmektedir. İlkbahar ekimi için Aşırı soğuk ve yoğun kar düşen bölgelerimizde karlar eridikten sonra erkenci ilkbahar ekimi yapılmaktadır kış gelip, kar yağışı başlayana kadar mütemadiyen her 20 günde bir biçim alınmaktadır.
Sonbaharda yağışlı aylarda yağışlar takip edilerek ekildiğinde bitkinin çimlenmesi ve gelişmesi için mevsimsel yağış yeterlidir. Genellikle süt otu tohumu ekimden bir hafta sonra çimlenmektedir. Yağışın olmadığı aylarda ekildiğinde çimlenme, ilk çıkış ve fide aşamalarında toprağın üst tabakasının nem oranının korunması için ekimi takip eden 2-3 hafta içinde az miktarda ancak sık sık sulama yapmak gereklidir.
Süt otu verim nasıldır? 6-32°C arasındaki sıcaklıklarda gelişmektedir. Süt otu tohumu donlara karşı dayanıklıdır. En ideal gelişme ısısı 18-24°C arasındadır. Bu sıcaklık aralığında ekildiğinde 35 günde ilk biçime ulaşmaktadır. Hava sıcaklığının normal olduğu aylarda düzenli olarak her 20 günde bir biçime gelmektedir. Ekim zamanına bağlı olarak, iklim koşullarının ve iyi bakım şartlarına göre kuru veya sulu arazilerde yılda dekara 2-3 ton kuru ot, 10-20 ton yeşil ot alınmaktadır. Biçim, bitki boyu yüksekliği 30-40 cm arasında iken yapılmaktadır.
SÜRMANŞET
3 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.