X
Anason Yaprak Bitiyle Mücadele

Anason Yaprak Bitiyle Mücadele

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:49
Anason Yaprak Bitiyle Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anasonda Yaprak Bitiyle Mücadele

Anasonda Yaprak Bitiyle Mücadele : Anason sıcak, orta nemlilikte iklimden hoşlanır. Özellikle Ege, Marmara ve Güney Anadolu bölgeleri iklim yönünden uygun yörelerdir. Çimlenme ve başlangıçtaki gelişme devresinde rutubetli havalardan hoşlanmasına karşın, özellikle çiçeklenme döneminde serin ve nemli havalar bitkilerin hastalıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Anason özellikle kireç ve besin maddelerince zengin hafif veya orta ağırlıktaki topraklardan hoşlanır. Soğuk, ağır ve nemli topraklar anason tarımına uygun değildir. Anason tohumu ekimi için özen gösterilmelidir. Tohum boyunun 3 katı kadar bir derinliğe ekilmelidir.

Anasonda Yaprak Bitiyle Mücadele : H. foeniculi genellikle siyah renkli, yumuşak ve dolgun vücutlu, koloniler halinde yaşayan, kanatlı ve kanatsız formları bulunan 2 mm vücut uzunluğunda bir türdür. A. fabae ise kanatlı ve kanatsız formları koyu kahverengi ile siyah arasında değişen, 2.0-2.5 mm büyüklüğünde dolgun vücutlu, yavaş hareketli bir türdür.
Her iki tür de kışı ilk konukçusunda yumurta halinde geçirir. Havalar ısınmaya başlayınca yeni sürgün ve taze yapraklarda özsuyu emerek beslenirler. Genel olarak anason tohumu alanlarında çiçek tomurcuğu teşekkül etmeye başladığı sırada görülürler.

Anasonda Yaprak Bitiyle Mücadele : Yaz boyunca döllenme olmaksızın yavru vermeye devam ederler. Yaz dişileri kanatlı veya kanatsız olabilirler. Yaz sonuna doğru dişi ve erkek yaprak bitleri görülmeye başlar. Bunlar çiftleşerek kışlık yumurtaları bırakırlar. İklim koşullarına bağlı olarak yılda 10-16 döl verirler.  Yaprak bitleri bitkinin özsuyunu emerler. Sürgün ve yaprakların kıvrılmasına, sararmasına, çiçek ve tohumların anormal olmasına neden olurlar. Anason tohumu ekim alanlarında çiçeklenme devresinde önemli zarar yaparlar. Danelerin cılız kalmasına dolayısıyla verim düşüklüğüne neden olurlar. Zararlı, anason ekimi yapılan hemen her yerde bulunabilir.

Danelerin cılız kalmasına dolayısıyla verim düşüklüğüne neden olurlar. Zararlı, anason ekimi yapılan hemen her yerde bulunabilir. Sonbaharda tarlada bulunan bitki artıkları ile tarla içinde ve kenarındaki yabancı otlar yok edilmelidir. Ayrıca çiçeklerin şemsiye tablasında veya yaprakların alt yüzünde yaprakbiti kolonileri oluştuğu zaman, % 15 zarar saptandığında hava koşullan da zararlının çoğalması için uygun gittiği takdirde hemen ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.