Anason İklim İstekleri. 30 veya 50 cm yükselebilen tek yıllık otsu bir bitkidir. Kök ince, oldukça kısa iğ şeklindedir. Sap yuvarlağa yakın şekildedir. Az veya çok tüylü bir bitkidir. Bitki toprak üstünün son üçte birinde dallanmakta ve bu dalların ucunda şemsiye tipinde seyrek tipli çiçek kümeleri bulunmaktadır. Bir çiçek kümesi 8-15 adet ışınımsı dalcıktan oluşmaktadır. Çiçeklerin muhafaza yaprakları ya yoktur veya tek yapraklıdır. Anason tohumu küçük muhafaza yapraklar ise iplik şeklindedir.
Anason İklim İstekleri. Sıcak, orta nemlilikte iklimden hoşlanmaktadır. Çimlenme ve başlangıçtaki gelişme devresinde rutubetli havalardan hoşlanmasına karşın, özellikle çiçeklenme döneminde serin ve nemli havalar hastalıklara neden olmaktadır. Anason özellikle kireç ve besin maddelerince zengin hafif veya orta ağırlıktaki topraklardan hoşlanmaktadır. Soğuk, ağır ve nemi topraklar anason tohumu tarımına uygun değildir. Hava değişikliklerine karşı hassas bir bitkidir. Çiçeklenme döneminde sıcak ve güneşli bir hava istemektedir. Yağmurlu ve nemli havalarda; özellikle tohum bağlama ve sonrasında hastalıklara yakalanabilmektedir. Çiçeğin ve tohumun rengi siyahlaşır anasonda kalite düşüşüne yol açmaktadır. Verimli, geçirgen, kumlu-tınlı tava gelebilen topraklarda daha yetişmektedir. Yetiştirmede etki eden faktörler çok olmaktadır. Hava durumu, toprağın yapısı, arazin yüksekliği, arazin hakim rüzgarlara olan durumu etkilidir.
Anason İklim İstekleri. Anasonda 1000 dane ağırlığı küçük meyvelerde 1 veya 1.5 gr, büyük meyvelerde 2.5 veya 3 gr’dır. Çimlenme kabiliyetin % 70’den az olmaması gerekmektedir. Çimlenme kabiliyet kısa sürede azaldığından taze tohum kullanılması öngörülmektedir. Anason ekilecek tarla sonbaharda bir veya bir kaç kere derin olarak, ekimden önce de gerekiyorsa bir kere yüzlek sürülmedir. Ekim öncesi sürümden sonra diskaro veya benzer bir aletle yüzlek işleme ile tohum yatağı hazırlanmaktadır. İyi hazırlanmış tohum yatağı anason tohumu çimlenmesi ve çıkışı için gereklidir. Nadasa bırakılmış arazide yetiştiricilik yapılacaksa; 30 veya 35 cm, nadasa bırakılmamış se 15 veya 20 cm. derinlikte sürülmektedir. Bölge ve ekim şartlarına göre ocak sonu mart 15 tarihler arasında yapılmaktadır. Kuru şartlarda erken ekim yapılabilmektedir. Sıraya ekimde mibzerle dekara 05-1 kg. tohum; Serpme ekimde de dekara 1,5 veya 2 kg toprak kumlu ise; 1,7 veya 2 kg/da tohum atılmaktadır. Tırmık ve sürgü çekilmelidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.