Anason Yetiştiriciliği

Anason Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:49
Anason Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anason Yetiştiriciliği

Anason yetiştiriciliği: Anason (Pimpinella anisum L.) yaklaşık 1500 yıldır, eski Mısırlılar’dan beri kültürü yapılan bir bitkidir. Ülkemizde tıbbi ve baharat bitkileri arasında önemli bir yere ve ihracat payına sahiptir. Anason %1-6 oranında uçucu yağ içerir ve yağın %70-85’ni anetol oluşturmaktadır.

Anason uçucu yağı alkollü içeceklerde aroma verici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca anason baharat olarak kullanıldığı gibi mideyi kuvvetlendirici ve öksürüğe karşı olan olumlu etkisinden dolayı eczacılıkta da kullanılmaktadır. Ülkemizde anason çiçeklenme döneminde yağış almayan geçit bölgelerine adapte olmuştur. Anason tohumu ekimine dikkat edilmelidir. Tohum boyunun 3 katı kadar bir derinliğe ekilmelidir. Ardından ise hemen can suyu verilmelidir.

Anason yetiştiriciliği:  Anason sıcak ve güneşli iklimden hoşlanmaktadır. Rutubetli iklimden, çiçeklenme devresindeki yağışlardan, kuru ve sıcak esen rüzgarlardan oldukça zarar görmektedir. Rüzgar zararını önlemek için kuzeyi kapalı yerler tercih edilmelidir. Besin maddelerince zengin, çabuk tava gelen, tavını koruyan, havalanabilen gevşek geçirgen topraklarda kolay çimlenmektedir. Ayrıca büyüme ve gelişme hızlı olmaktadır. Anason tohumu ekilecek tarla sonbaharda bir veya iki kere derin olarak, ekimden önce de gerekiyorsa bir kere yüzlek sürülmelidir. Ekim öncesi sürümden sonra diskaro veya benzeri bir aletle yüzlek işleme ile tohum yatağı hazırlanmalıdır.

Anason yetiştiriciliği: İyi hazırlanmış tohum yatağı anason tohumlarının çimlenmesi ve çıkışı için gerekmektedir. Anason ekimi, ılıman iklimlerde ilkbaharda mart-nisan aylarında, daha sıcak bölgelerde ise sonbahar veya iklimin uygun olduğu kış aylarında yapılabilir. Ekim serpme veya sıraya olarak yapılmaktadır. Ancak sıraya ekim, yabacı ot mücadelesi, hasat ve ilaçlama gibi bakım işlerinde mekanizasyona olanak sağladığından tercih edilmelidir. Serpme anason tohumu ekiminde ise tarlaya tohumun homojen dağıtılması söz konusu olmadığı gibi, ekim derinliği de ayarlanamadığından derin düşen tohumlar çıkmaz, yüzeyde kalanlar ise çimlenememektedirler.

Hasat ana çiçek dallarındaki tanelerin kahverengileşmeye başladığı devrede yapılmalıdır. Ege Bölgesi’nde anason hasadı temmuz başında, daha sıcak bölgelerde ise daha erken devrede yapılmaktadır. Taneler olgunlaştıkça kolayca döküldüğünden, hasatta geç kalınmamalıdır. Hasat bitkileri yolma veya dipten biçme şeklinde yapılmaktadır. Hasat edilen bitkiler demetlenerek kurutulmalıdır. Sonrasında ise harman edilmektedir. Anason demetleri kurutulmaları esnasında, yağmura maruz kalmaları durumunda, anason tanelerinde renk kararmakta ve kalite düşmektedir. Bu durumda ise pazar payı düşmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP