Süt Otu Bitki Özellikleri

Süt Otu Bitki Özellikleri

ABONE OL
Nisan 9, 2023 12:32
Süt Otu Bitki Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt Otu Bitki Özellikleri

Süt otu bitki özellikleri. Lolium Multiflorum, geniş yapraklı , çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Özellikle süt verimini arttırdığından dolayı çiftçiler tarafından süt otu tohumu olarak bilinmektedir. Enerji ve protein değeri çok yüksek olan süt otu yeşil ot olarak yedirildiği gibi kuru ot olarak ve silajı yapılarak da değerlendirilmektedir.

Geniş yapraklı ve çok lezzetli tek yıllık bir yem bitkisi olan süt otu inek, koyun, keçi ve at gibi hayvanlara yedirilmektedir. Aşırı soğuk ve yoğun kar düşen bölgelerimizde karlar eridikten sonra erkenci ilkbahar ekimi yapılmaktadır. Kış gelip, kar yağışı başlayana kadar her 20 günde bir biçim alınmaktadır.

Süt otu bitki özellikleri. Tek yıllık yapıya sahip olan bitki çok iyi bir kısa ömürlü mera oluşturmaktadır. Devamlı meralarda da hızlı gelişmesi nedeni ile, erken otlatmaya elverişlidir. Kışlık tahıllar ile birlikte süt otu tohumu ekildiği zaman, kısa ömürlü mera için çok iyi bir karışım oluşturmaktadır. Böylece, otlatma mevsiminin uzamasına yardım etmektedir. Tavukların yayılması için hazırlanan kısa ömürlü mera için de elverişlidir. Karışımlar halinde kullanıldığı gibi, tek başına da ekilebilmektedir.

Bitkiden süt ineklerinin beslenmesinde faydalanılmaktadır. Bitkiden toprak ıslahında, toprağın aşınıp taşınmasının önlenmesinde, silo yemi yetiştirilmesinde, park, yeşil alan bitkisi olarak ve tohum üretmek amacıyla faydalanılmaktadır. Özellikle, toprak verimliliği bakımından elverişli olmayan arazilerde toprak ıslahı için pek uygun olmaktadır. Çünkü, bu bitki toprakta geniş oranda kök gelişmesi göstermektedir. Böylece, fazla miktarda organik madde biriktirmektedir, bu da toprağın fiziksel yapısını geliştirmektedir.

Süt otu bitki özellikleri. Ege ve Akdeniz bölgelerinde Ağustos sonundan Ocak sonuna kadar, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Ağustos 15’den Kasım sonlarına kadar, iç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde Ağustos, 15’den Ekim ayı sonlarına kadar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ağustos sonundan Kasım sonuna kadar süt otu tohumu ekimi yapılmaktadır.

Tek ekilebildiği gibi çayır ve mera tohumları ile karıştırılarak da kullanılmaktadır. İki türlüde kaliteli yem ve yüksek verim vermektedir. İlk biçimde yüksek kuru madde içeriğine sahip, kendini kanıtlamış tek yıllık çim çeşididir. Çok hızlı gelişir ve bol yaprak oluşturur. Bundan dolayı toprak ıslahı amacıyla, yeşil gübre olarak ve toprak erozyonunu engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Otlatma mevsiminin uzamasını sağlamaktadır. Ayrıca süt ineklerinin beslenmesinde çok etkin rol oynamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.