Domateste Verim Nasıl Arttırılmaktadır

Domateste Verim Nasıl Arttırılmaktadır

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:19
Domateste Verim Nasıl Arttırılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domateste Verim Nasıl Arttırılmaktadır?

Domateste verim nasıl arttırılmaktadır? Domates, ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanmaktadır. Güneşli sıcak iklimlerde domates şekerce zengin, renkleri koyu ve olgun ve verim artmaktadır. Fidelik olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fidelik olarak dikileceği zaman sıcaklığa dikkat edilmektedir.

Domateste verim nasıl arttırılmaktadır? Humuslu, organik madde oranı yüksek ve su tutma oranı iyi olan topraklarda verim artmaktadır. Killi ağır topraklarda bitki gelişmesi daha yavaş olmaktadır. Ancak, bitki sürekli olarak gelişip yeni sürgünler meydana getirdiğinden dolayı verim daha yüksek olmaktadır. Aynı alanda art arda domates veya aynı familyadan olan biber ve patlıcanın yetiştiriciliği yapılmaması gerekmektedir. Çünkü, bu durum verim de azalmalar meydana getirmektedir. Ayrıca, hastalık ve zararlıların artmasına da yol açmaktadır. 3 veya 5 yıllık ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir. Bu şekilde, domates verimi ve kalitesi artmaktadır.

Domateste verim nasıl arttırılmaktadır? Ağır killi topraklarda doğrudan domates tohumu ekim yapılmaması gerekmektedir. Verim ve kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Domates tohumu ekimi Ocak ve Nisan ayları arasında yapılmaktadır. Toprağın tavlı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bakım işlemleri yapıldığı sürece verim ve ürün kalitesi artmaktadır. Fideler esas yerlerinde gelişmeye başladığı andan itibaren yaklaşık iki hafta sonra birinci çapa yapılmaktadır. Bu şekilde çapalama yapıldığı sürede verim artmaktadır.

Gübreleme verim için en önemli faktörlerden biri olmaktadır. Ayrıca dekara 4 veya 5 ton çiftlik gübresi verilmesi gerekmektedir. Kimyevi gübre uygulaması, taban gübrelemesi uygulanması gerekmektedir. Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır.

Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak  durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir. İlk meyve görüldükten sonra sulama oldukça önemli olmaktadır. Bu şekilde verim artmaktadır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmaması gerekmektedir. Daha sonraki büyüme ve gelişme döneminde yapılmaktadır. Yağışlı bölgelerde 2 veya 3 sulama yapılması gerekmektedir. Kurak bölgelerde ise, 4 veya 5 kez sulama yapılmaktadır.  Hasat yapılırken en önemlisi havanın kuru ve serin olmasıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP