Özellikle toprağa değen yapraklar bitki yetişkin bir hal alınca kesilmesi gerekmektedir. Bu da bitkinin hava almasını sağlayarak topraktan gelen mantar hastalıklarını azaltmaktadır.
Fazla uzayan sırık domateslerinin doruk dal uçları koparılabilmektedir. Böylece bitki yan dallar vererek gelişme sağlamaktadır.
Bitki fazla uzayıp eğilmeye başlamadan sırıkları dikilir. Fideler zedelenmeden yumuşak bağlarla sırığa bağlanmalıdır. Bitki uzadıkça bu işlem tekrarlanmaktadır. Sırıklar 2 metre boyunda 4-5 cm. Çapında olmalı ve toprağa iyice gömülmesi sağlanmalıdır. Aksi halde meyve zamanı yıkılabilme durumu olabilir. Sırık uçları katranlanarak toprakta çürümesi önlenebilmektedir.
Domateste budama koltuk alma, yaprak alma ve sürgün alma şeklinde yapılır. Yaşlı, hastalıklı ve fizyolojik olarak hayatiyetini kaybetmiş yapraklar alınır. Böylece ışıklanma ve havalanma kolaylaşır.
Budamada dikkat edilmesi gereken hususlar ;
- 1.Koltuk alırken yanlışlıkla ana gövde koparılmaması gerekir.
- 2.Kesinlikle ana gövde üzerindeki taze yeşil yapraklar koparılmamalıdır.
- 3.Budama keskin bir bıçak veya makasla yapılmalıdır.
- 4.Kesilen yüzeyler az ve düzgün olmalıdır.
- 5.Budanan parçalar gelişigüzel atılmamalı, toplanıp yakılmalıdır.
- 6.Hastalık belirtisi olan bitkiler en son budanmalıdır.
- 7.Budamadan sonra koruyucu ilaçlama yapılması hastalıkların yayılmasını büyük ölçüde önlemektedir.
Domates bitkisinin, yaklaşık 70 günlük büyüme evrelerinin hepsinde, yan dallar atmaya meyillidir. Oturak ve nispeten yarı oturaklarda budama işlemi yapılmazken, sırık cinslerinde budama yapılması gerekir. Amatör üreticiler, düzenli besin maddesi ve sulama yapamadığı için bir çok sorunu yaşarlar. Bunu sırık domateslerde önleyebilmenin en kolay yolu budama yapmaktır.
Domateste budamada ; 5 ayrı budama şekli vardır. Alt budama/yaprak budama, tepe budama, koltukaltı alma, salkım budama ve özellikle pembe domateslerde uygulanan ‘üçlü zigzag budama’ şeklinde yapılmaktadır.
Bir hobicinin gözü gibi baktığı domateste en zorlanacağı aşama budama aşamasıdır. Çünkü, amaç daha iyi meyve ve daha iyi tohum alma olduğu için, bazı çiçek salkımları veya salkım içindeki bazı çiçeklerin koparılması gerekmektedir. Bu işlem, gözle takip edilerek gereksiz görülen veya döllenmeyi başaramamış çiçek salkımlarının kopartılması şeklinde olurken, çiçek salkımındaki son bir iki çiçekte, diğerlerinin daha iyi büyümesi adına kopartılmalıdır.