Domates Yetiştiriciliğinde Koltuk Alma

Domates Yetiştiriciliğinde Koltuk Alma

ABONE OL
Haziran 12, 2023 11:00
Domates Yetiştiriciliğinde Koltuk Alma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Yetiştiriciliğinde Koltuk Alma:

Koltuk alma ; Bir domates bitkisinin vegetatif gelişme ile generatif gelişmesi arasında, daima vegetatif gelişmenin kazandığı bir yarış vardır. Eğer bu yarışı generatif gelişmenin kazanması istenirse bitkide vegetatif gelişmeyi arttıran yan sürgünlerin (koltukların) azaltılması gerekir.

Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. İlk koltuk alma işlemi bitkilere herek verildiğinde başlar ve her 10-15 günde bir tekrarlanır.

Koltuk Almanın Yararları:

1- Olgunlaşma daha erken başlar.

2- Az sayıda fakat daha iri ve daha düzgün meyveler elde edilir.

3- Bakım ve özellikle mücadele ile hasat işleri kolay ve süratli yapılabilir,masraf azalır.

Bunun sonucunda;

  1. – Olgunlaşma daha erken başlar,
  2. – İri ve düzgün meyveler elde edilir,
  3. – Bakım, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat işleri  daha kolay yapılır.

Bu nedenle sırık domateslerde koltuk budaması  zorunludur.

Domates bitkilerinde her yaprağın gövdeye birleştiği noktadan bir sürgün çıkar. Bu sürgünler 4-5 cm boyda iken, bitki bu sürgünleri geliştirmek için boşuna enerji sarf etmeden alınmaları gerekir. Bu koltukların ileri devrede koparılması halinde gövdede büyük yaralar açılır. Bu yaralar bir takım hastalık etmenlerinin girişi için uygun ortam oluşturabilir. Koltukların daha küçükken alınmaları halinde ise koltuk gözleri gelişmelerini henüz tamamlamamış oldukları için yeni koltuk gelişimi olabilir.

Ayrıca hava ve toprak neminin yüksek olması, fazla azotlu gübreleme ve sıcaklığın düşük olduğu koşullarda çiçek salkımının uç kısımları sürgüne dönüşebilir. Bu yıl yöremizdeki iklim şartları nedeniyle bu tür sürgünler fazla oluşmaktadır. Böyle sürgünlerin mutlaka alınması gerekir.

Tarlada yetiştirilen domateslerde tohum ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Sofralık domatesler gönderilecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Kaliteli meyvenin, yuvarlak ve düzgün şekilli, uygun büyüklükte (kg.da 6-8 meyve) olması, dilimsizlik, renk, çekirdek evlerinin az ve küçük olması, az çekirdeklilik, çekirdek evlerindeki kaygan sıvının yeşil renkte olmaması, meyve kabuğunun yola dayanmaya elverişli kalınlık ve elastikiyette olması, meyvelerin çatlamaması, dolgun ve bol etlilik, olgun domateste de sap çukurunun etrafında yeşil rengin mersin escort olmaması gerekir. İyi bir çeşit ve uygun koşullarda açıkta yapılan yetiştiricilikte dekara 4-12 ton ürün alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.