Soğan tohum ekimi nasıl yapılmaktadır? Tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukça önemlidir. Ekimi genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda tavsiye edilmektedir. Tohum ekim derinliği 0,5 -1cm , sıralar üzeri 5-7 cm, sıra üzeri 20-30 cm arasında olmalıdır. Soğan tohumu ocaklara ekmeden önce nemli bir bez içerisinde 2-3 saat bekletmeniz soğan tohumu çimlendirme oranını artıracaktır. Toprak ısısı 10-20 derece arasında olmaktadır.
Soğan tohumu ekimi nasıl yapılmaktadır? Soğan tohumlarını saksı içerisinde veya viyollerde çimlendirecekseniz kabın veya viyolün üst seviyesine 1-2 cm kala torf ve ince toprak karışımıyla doldurulmaktadır ve fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir. Sonra soğan tohumu yerleştirilmektedir ve geri kalan kısmı aynı toprak karışımıyla doldurulmaktadır. Doldurma işlemi de bittikten sonra yüzey toprağını tekrar fısfıs yardımıyla nemlendirmektedir.
Şeffaf bir naylon yardımıyla üzeri kapatılmaktadır. Arada bir kontrol edilmekte ve toprağı fısfısla nemlendirmeye devam edilmektedir. Tohumlarının çimlenmesi tahmini 6-10 gün arasında olmaktadır. Soğan üretiminde çiftlik gübresi bir önceki seneden olan ürün verilmektedir. Bir yıl önce uygulanan çiftlik gübresi daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır.
Soğan tohumu ekimi nasıl yapılmaktadır? Tohumlar çimlenmeye başladıktan sonra şeffaf naylonu kaldırılmalı fakat direk güneşten korunmaktadır. Soğan tohumu fide haline geldiğinde yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğu zaman bahçenize veya daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz. Eğer soğan tohumlarını açık arazide çimlendirecekseniz çimlendirilecek toprağı işleyiniz. İşlenmiş toprağa soğan tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince toprakla 1-2 cm kadar kapatınız. Daha sonra toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatın. Bununla birlikte aralıklarla toprağı nemlendiriniz. Tohumun çimlenme süresi tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Soğan yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde yeterli yağış varsa aynı zamanda sulamadan da yetiştirilmektedir. Aksi halde sulama yapılmaktadır. Bu nedenle en uygun sulama yöntemi yağmurlamadır. Bununla birlikte 1-2 sulama yeterli olmaktadır. Baş olgunlaştırma döneminde ayrıca sulama yapılmamaktadır. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir. Hasadında ise soğanlar 1-2 cm çapını aldığı zaman sökülmektedir. Üst yaprakları temizlenip kökleri yıkanmaktadır. Daha sonra da demetlenerek pazarlamaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.