Salçalık Domates Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

Salçalık Domates Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:26
Salçalık Domates Hasadı Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Salçalık Domates Hasadı Nasıl Yapılmaktadır? Domates ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanmaktadır. Güneşli sıcak iklimlerde meyveleri şekerce zengin, renkleri koyu ve olgun olurlar. Yaz mevsimi serin ve çok bulutlu yerlerde tam olgunlaşmazlar.-2, -3 °C sıcaklıkta  ölebilirler. Bundan dolayı ilkbaharda donların arkası alınmadan fideleri dışarıya çıkarmamalıdır.

Salçalık domates tohumu en iyi gelişimlerini 15-28 C arasındaki sıcaklıklarda gösterirler. 30 oC’ nin üzerindeki sıcaklıklarda da bitki gelişmesi devam eder fakat döllenme olmaz, çiçekleri dökülmektedir, çekirdeksiz küçük meyveler meydana gelmektedir. Ayrıca gece-gündüz sıcaklıkları arasındaki fark hem meyve bağlamayı olumlu yönde etkiler hem de olgunlaşan meyvede renk maddeleri oluşumunu sağlar. Domatesin büyüme döneminde yüksek nem olumlu etki yaparken, meyve olgunlaşması döneminde ise hastalık ve zararlıların artmasına yol açar.

Salçalık Domates Hasadı Nasıl Yapılmaktadır? Domates yetiştiriciliğinde hasat, yetiştirme amacına, pazarın uzak ve yakınlığına, çeşidin meyve özelliklerine göre yapılmaktadır. Beyaz olum döneminde başlayarak kırmızı olum devresine kadar olan herhangi bir devrede yapılmaktadır. Hasat sırasında çiçek ve meyvelerin dökülmemesine özen gösterilmektedir. Hasat erkenci çeşitlerde iki, orta ve geç  çeşitlerde ise 3 veya 4 defada yapılmaktadır.

Ekim tarihi Şubat-Haziran ayları arasında ekimi yapılmaktadır. 124 veya 126 gün arasında temmuz veya eylül ayları arasında çeşitlere göre olgunluğa erişince hasat yapılmaktadır. Serada domates yetiştiriciliğinde hasat, ilk çiçeklenmeden itibaren yaklaşık 60 veya 70 gün sonra başlamaktadır. Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar devam etmektedir.

Salçalık Domates Hasadı Nasıl Yapılmaktadır? Domateslerin hasadında meyveler dikkatsizce bitkiden çekilerek koparılmaması gerekmektedir. Çünkü bu şekilde koparılan sapta meyvenin etli bölümünden bir parça kalır ve oluşan çukur, domatesin değerini düşürmektedir. Ayrıca domateslerin koparılmasında meyve avuç içerisine alınmaktadır ve sapı etrafında hafifçe döndürülerek zedelenmeden koparılması gerekmektedir. Kasalara, fazla üst üste gelmemek koşuluyla düzgünce yerleştirilmesi gerekmektedir.

Geç yapılan hasat bitkiyi yaşlandıracağından dolayı yeni çiçek ve yeni sürgün oluşumu olumsuz yönde etkilenmektedir. Ayrıca meyve kalitesinde bozulmalar meydana gelmektedir. Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 80-100 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelmektedir. Son olarak pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP