Mor Patlıcan Çeşitleri. Genel olarak bütün patlıcanların tarımı aynıdır, sadece çeşit olarak farklıdır, patlıcan sıcak ve ılık iklim sebzesi olup soğuklardan çok zarar görmektedir. Yetiştirme döneminde sıcaklıklar -1 dereceye düştüğünde patlıcan bitki gelişme gösteremez. Ağır killi topraklarda tarımı yapılmamaktadır. Killi ve hafif kumlu topraklarda tarımı yapılmaktadır.
Soğuk bölgelerde mor patlıcan tohumu yetiştiriciliği sağlanamaz. Daha ılık ve sıcak zamanlarda tarımı yapılması gerekmektedir. Özellikle drenajı iyi olmayan, killi ve sıcaklığı düşük topraklarda fizyolojik olaylar artmaktadır. Yetişme dönemi boyunca optimum 15 derece ve 6 aylık bir süreye ihtiyaç duymaktadır. Patlıcan meyveleri şekil, irilik ve renk bakımından çeşitler arasında büyük farklılıklar göstermektedir.
Mor Patlıcan Çeşitleri. Bazen gövdenin üzerinde dikenler oluşmaktadır. Bol su istemektedir. Yeteri kadar sulanmazsa tadı acılaşır ve çekirdeklenir. Patlıcan uzun yetişme dönemine olan bir bitkidir. Ekim işleminden olgunlaşmalarına kadar ortalama olarak 60 ila 100 gün gerekir. Ancak, mor patlıcan tohumu yetiştirmek istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı gerçekler vardır.
Fide yetiştirme ortamı toprak tavlı değilse iyice sulanması gerekmektedir. Elle tayini yapılmaktadır. Su veya nem oranına bakılarak mutlaka sulamalar yapılması gerekmektedir. Ancak, fideler sulamalara oldukça hassas yapıda olmaktadır. Yuvarlak çeşitleri; meyveli patlıcanlardan oval, silindir şeklinde ve uzun patlıcanlara kadar değişik şekillerde ve beyaz, açık mor ve kırmızı gibi değişik renklerde çeşitlere rastlanılmaktadır. Ancak, patlıcan fideleri sıcak yastıklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 19 derece olması istenmektedir. Fideler dikilecek büyüklüğe 7 veya 10 haftada ulaşmaktadır. Dikim büyüklüğüne ulaşmış bir fidenin 3 gerçek yapraklı hale geldiğinde dikim yapılması gerekmektedir.
Mor Patlıcan Çeşitleri. F1 moruya çeşidi, meyve rengi parlak koyudur, meyve uzunluğu 20-25 cm dir. Çünkü, açık tarlaya mor patlıcan tohumu ekim uygun olmaktadır. Ayrıca ortalama hasada gelme süresi 90 veya 120 gündür, meyve ağırlığı ortalama 250 veya 300 gram olmaktadır.
Hibrit çeşit olan, F1 siyah, açık tarla, olgunlaşma süresi 70 veya 75 gün, çok güçlü bitki örtüsüne sahip, siyah renkli uzun silindirik şeklinde meyvelere sahiptir, baş taraftaki bölgede diken yoktur ve parlak koyu yeşil renklidir. Özellikle çok yüksek verimi ve kaliteli meyvelere sahiptir. Fusarium’a karşı dayanıklı olması nedeni ile anaç olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca patlıcan çeşitleri renkleri değişmekle birlikte mor, alacalı veya siyaha yakın renk almaktadırlar.