Uzun Patlıcan Çeşitleri

Uzun Patlıcan Çeşitleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:16
Uzun Patlıcan Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun Patlıcan Çeşitleri

Uzun Patlıcan Çeşitleri. Diğer patlıcan çeşitleri gibi yetiştiriciliği aynı olmaktadır. Sıcak iklim sebzesi olan patlıcan, güneşli havalarda yetişen güneşli havaları seven bir sebze olmaktadır. Sıcak bir iklim sebzesi olan uzun patlıcan tohumu kesinlikle eksi derecelerde yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Bu nedenle patlıcan yetiştirmeye başlamadan önce bölge için çeşit seçimine dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

40 derece üstü bölgelerde de patlıcan kök gelişimi sağlıklı bir şekilde olmamaktadır. Bu nedenle en uygun ve optimum gelişme sıcaklığı 22 derece olması gerekmektedir. Patlıcan tarımında dikkat edilmesi gereken husus patlıcan ekimi ve toprak özellikleri olarak önemli unsurlar olmaktadırlar.

Uzun Patlıcan Çeşitleri. Killi topraklarda yetişmeyen patlıcan, ağır ve rutubetli topraklarda yetiştiriciliği yapılamamaktadır. Uzun patlıcan tohumu ekim için doğrudan tohum ile ve fide ile dikimi sağlanmaktadır. Genel olarak Aralık veya Ocak aylarında, fideler ise Mart veya Nisan aylarında dikimi yapılmaktadır. Sonbaharda 30-40 cm derinlikte işleme yapılmaktadır. Çiftlik gübresi 4-5 ton/da yanmış olarak bu sürümde verilmektedir. İlkbaharda daha yüzeysel olarak sürüm yapılması gerekmektedir. Daha sonra yabancı ot varlığına göre ikinci sürüm yapılmaktadır. Sürüm öncesi dekara 12 veya 14 kg azot,10 kg fosfor, ve 16 veya 20 kg potasyum verilmektedir.

Patlıcan tohum seçimi olarak aydın siyahi patlıcan çeşidi daha uygun olmaktadır. Siyah bir görünüme sahip olan patlıcan boyları hasadına göre 12-18 cm arasında olmaktadır. Aydın siyahı patlıcan tohumu önceden 10-15 saat suda nemlendirilerek ekim işlemi uygulanmaktadır. Aydın siyahı patlıcan toprak seçiciliği yüksek olan bir bitkidir. Ekim yapılacak araziye dekara 5 veya 8 ton yanmış hayvan gübresi atılarak sürüm işlemi uygulanmaktadır. Ekim derinliği genel olarak 1-4 cm olacak şekilde ekim yapılmaktadır.

Uzun Patlıcan Çeşitleri. Halep karası olarak uzun patlıcan çeşidi  vardır. Siyah bir görünüme sahip olan patlıcan boyları hasadına göre 12-18 cm arasındadır. Uzun patlıcan tohumu ekimi şubat- mart arasında ekimi yapılmaktadır. Alaca patlıcan bu  gruba girmektedir. Mor ve beyaz çizgili bir görünüme sahip olan patlıcan boyları hasadına göre 12-18 cm arasındadır. Özellikle şubat- mart aylarında ekim yapılmaktadır. İstenilen hasat büyüklüğe gelen uzun patlıcanların hasadı makasla veya bıçakla yapılmaktadır. Hasat yapıldıkça kalite artacaktır. Verimi dekara 4.5-6 ton arasındadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP